Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Unirea! De ce nu în 2018!?

23.09.2016
Share Button

"Devenind președinte al R. Moldova, voi putea să pregătesc societatea noastră către Unirea care trebuie să se realizeze pentru vecie în 2018!"


E declaraţia liderului PL, Mihai Ghimpu prin care dânsul încheie o scrisoare adresată luni, premierului României Dacian Cioloş, în care îi cere să înlesnească egalitatea drepturilor basarabenilor cu cetăţenie română cu ale românilor de peste Prut. În scrisoare, Mihai Ghimpu remarcă dificultăţile legate de obţinerea unor acte româneşti de către cetăţenii RM, accentuând asupra celor ce se referă la obţinerea paşapoartelor de către minori.


E vorba de o scrisoare ce nu trebuie trecută cu vederea, pentru că mesajul ei are o conotaţie aparte. În primul rând,  vine din partea liderului unicului partid unionist din parlamentul de la Chişinău. În al doi-lea rând, Mihai Ghimpu e unul dintre liderii coaliţiei de guvernare de la Chişinău, guvernare în care, să amintim, a intrat pentru a evita alegeri anticipate şi a nu permite preluarea puterii în RM de către forţele pro-ruse. E un lucru pe care liderii politici de la Bucureşti îl conştientizează şi trebuie să îl ia în calcul.


Astăzi, riscul venirii unui om al Moscovei la preşedinţia RM, trebuie să determine Bucureştiul să ţină legături şi mai strânse cu forţele pro-româneşti din stânga Prutului. După oferirea primei tranşe de împrumut din cele 150 de milioane de euro, premierul României, Dacian Cioloş poate da o dată în plus, un semnal clar, că va continua tradiţia politică a Bucureştiului de susţinere a cetăţenilor RM. Mai ales că de cele mai multe ori, politica de susţinere a basarabenilor de către România nu-şi face simţită prezenţa la nivelul cuvenit. În RM, lumea află despre ajutoarele Bucureştiului mai mult din presă. Pentru că e vorba de ajutoare financiare, materiale pe care lumea deseori nu le simte la propriu.


Iată de ce, soluţionarea problemei actelor de identitate româneşti pentru basarabeni, care e o problemă socială, pe care oamenii o întâmplină zi de zi, va deveni una dintre proaspetele realizări vizibile ale Bucureştiului în RM.


Acum, când pe de o parte numărul unioniştilor din RM creşte, iar pe de alta - persistă riscul venirii la putere a forţelor pro-ruse, e nevoie de efortul comun al Bucureştiului şi Chişinăului în promovarea unităţii naţionale în stânga Prutului. E nevoie de mult mai multe acţiuni conjugate ale politicienilor de la Chişinău şi Bucureşti, care să-i apropie pe românii de pe cele două maluri ale Prutului.


Poate chiar decisiv în 2018, cum afirmă Mihai Ghimpu în scrisoarea adresată lui Dacian Cioloş, sugerându-i premierului de la Bucureşti să dea un impuls evoluţiei  crescânde a numărului cetăţenilor RM, care conştinentizează că Unirea cu România e singura şi inevitabila lor şansă de a trăi mai bine.

Share Button