Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Biografie

M-am născut pe 29 mai 1961 într-o familie cu opt copii, din satul Costuleni, raionul Ungheni.

După absolvirea cu diplomă cu mențiune a școlii din localitate, în anul 1978, am devenit student la Colegiul Național de Comerț, Specialitatea Merceologia și Organizarea Comerțului cu mărfuri alimentare, pe care am absolvit-o în 1981, intrând în posesia diplomei cu mențiune.

Mi-am continuat studiile la Universitatea de Stat din R.Moldova, facultatea Economia comerțului și Merceologie pe care am absolvit-o în anul 1985.Imediat după facultate, am fost angajat lector la Colegiul Național de Comerț. La scurt timp după angajare am început să exercit funcția de șef de secție,iar 1989 am fost ales în mod democratic director – adjunct al acestei instituții.

În anul 1990 am fost angajat în calitate de consilier la Ministerul Comerțului, iar ulterior am fost numit șef al secției politici de cadre. La minister am lucrat până în 1992.

Fiind adept al introducerii economiei de piață,am creat în perioada anilor ‎1992 – 2014 mai multe companii specializate în domeniul agrar, în producerea și realizarea mobilei care au activat cu succes.

În anul 1990 am fondat Asociația Producătorilor de Mobilă din Republica Moldova, care în 2004 a aderat la Uniunea Producătorilor de Mobilă din UE.

În perioada anilor ‎2011-2015 am fost consilier raional la Ungheni, iar din noiembrie 2014 până în iulie 2015 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele PL. În parlament am prezentat, între altele, un raport de alternativă în care din numele PL am condamnat guvernarea de atunci pentru faptul că diminua situația gravă de pe piața financiară. După ce Comisia de anchetă privind situația de pe piața valutară și situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a prezentat în parlament un raport în acest sens, eu, ca membru al comisiei din partea PL, am prezentat un raport real privind starea de lucruri de la cele trei instituții financiare. Am arătat că problemele de la Banca de Economii a Moldovei au început încă din 1994, iar guvernarea nu vrea ca lumea să cunoască cu adevărat cine a sustras miliardul din această instituție. Am spus tranșant că: ”… că pachetul majoritar de la BEM a fost cedat în mod intenționat. Adică, s-a luat banca cu valiza plină și a fost întoarsă fără niciun ban și cu probleme”, fapt ce nu a rămas fără repercusiuni. Cei doi membri ai coaliției de guvernare au făcut tot posibilul pentru a dezmembra PL care, prin liderul său, Mihai Ghimpu ,susținea, încă din 2011 că Bance de Economi a R.Moldova este furată.

Pe 31 iulie 2015 am fost numit ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În afară de măsurile luate în vederea respectării contractelor semnate cu ministerul de către agenții economici care foloseau în interes personal banul public, am inițiat reformarea fondului rutier. Potrivit ei, toți primarii din localitățile R.Moldova, indiferent de opțiunea politică, intrau în posesia fondurilor pentru construcția și reparația drumurilor. Dar, după o serie de reforme cardinale, din cauza unor jocuri politice, am fost pus în situația de a-mi prezenta demisia, noi liberalii, ca parte a coaliției de guvernare nefiind de acord cu modificarea sistemului de vot, împotriva căruia s-a pronunțat și Comisia de la Veneția.

De-a lungul anilor am publicat mai multe lucrări științifice. În 2004 am devenit coautor al studiului “L`economie mondiale“, publicată la Iași.

În anul 2016 am susținut teza de doctor în economie. Tema disertației – „Managementul alianțelor strategice”. Actualmente scriu monografia „Uniuni Corporative și Alianțe Strategice”. Sunt convins că doar prin culturalizare și performanțe în domeniul educației putem edifica un cetățean liber, promotor al valorilor românești autentice, un cetățean care va pleda conșțient pentru integrarea R.Moldova în UE prin Unirea cu Țara. Aceste calități mi le-au altoit părinții care, deși provin dintr-o familie numeroasă, au insistat să frecventez ‎1973-1977, școala muzicală din Ungheni, unde am învățat să cânt la trompetă. La Colegiu și USM am fost membru activ fanfarei acestor instituții.

Sunt un promotor activ al sportului de performanță. Eu personal am practicat atletismul și am fost handbalist. Am evoluat în selecționata facultății și USM. Pentru a populariza exercițiul fizic în sate, nu doar în orașe, în anul 2008 am fondat și administrat cu succes clubul de fotbal FC Costuleni, echipă care după debutul în diviziile B și A , a ajuns să joace în divizia națională ‎2011-2014.

Sunt absolut conștient că doar prin organizarea la nivel a manifestărilor cultural artistice și sportive oamenii se pot implica activ în viața societății. Din aceste rațiuni am fost sponsorul mai multor evenimente de acest gen, precum și al acțiunilor de caritate.

Sunt căsătorit. Am doi copii.