Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Trăiasca Unirea Basarabiei cu România, de-a pururi ṣi totdeauna!”

27.03.2018
Share Button
Astăzi, cu prilejul aniversării a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu România, vor fi oficiate slujbe de Te Deum și se vor trage clopotele în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române timp de un minut.
În Basarabia va fi liniște. Cei care vor Unirea, așa ne-a dat de înțeles Puterea, nu au decât să se ducă la București, fiindcă aici, la Chișinău, ea nu va avea loc niciodată după cum a afirmat un politician ratat.
Greșește. Duminică la Marea Adunare Centenară, pe care ei au vrut să o reducă la un eveniment minor, lipsit de importanță moldovenii români au spus că vor Unirea pentru a-și trăi demn viața.
Evenimentul de astăzi trebuia, bineînțeles, să fie marcat în parlamentul de la Chișinău, cu participarea legislatorilor și a senatorilor din România. Nu s-a dorit din rațiuni politice ca el să aibă loc în capitala celui mai furat stat din Europa.
Astfel întreaga lume ar fi consemnat problema urgentă a reîntregirii celor două state românești, deoarece opoziția de la Chișinău, înainte de orice deputații PL ar fi spus adevărul adevărat – în R. Moldova puterea este uzurpată, iar democrația mimată.
Duminică am făcut un serios pas spre dezrobire. La fel ca acum 100 de ani rostim cu pietate urarea din Actul Unirii: „Trăiasca Unirea Basarabiei cu România, de-a pururi ṣi totdeauna!”. Adăugăm la urare și avantajele reale ale populației, care trebuie să știe că înfăptuind Unirea salariile şi pensiile s-ar egaliza cu cele din România. Astfel, de la o pensie medie de 70 euro pe lună, pensionarii moldoveni ar putea ajunge la 250-270 euro pe lună. Salariaţii de stat din Republica Moldova ar primi aproape 900 de euro. Justiţia din România, parchetele şi DNA, se vor extinde automat şi pe teritoriul Republicii Moldova de azi, astfel încât corupţia şi furturile din bugetele publice vor fi diminuate, infractorii de toate genurile vor fi trimişi mai uşor în faţa completelor de judecată. Experienţa României în lupta anticorupţie este dată acum exemplu în numeroase alte ţări. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea şi ei acces la fondurile europene, la avantajele pe care le are România ca membră a UE. UE va contribui substanţial la ridicarea cu prioritate a infrastructurii din Republica Moldova. Securitatea teritoriului Republicii Moldova va fi asigurată de NATO. Agricultorii moldoveni îşi vor putea valorifica produsele la preţurile existente în piaţa României şi a UE.
Sunt doar câteva dintre beneficiile pe care și le dorește orice om responsabil pentru familia sa, pentru binele copiilor. De ce se pun, de pricină guvernanții? De ce cred că în condițiile în care un miliard de dolari a dispărut ca în nisip vor reuși să realizeze aceste performanțe, fiind în afara UE și NATO? Nu au nicio șansă. Ei vor să se salveze de mânia oamenilor. Îi mint așa după cum au făcut-o pe parcursul a 27 de ani.
Oamenii, însă nu-i mai cred. Intelectualii, conștiință românilor basarabeni au demonstrat duminică un adevăr netrecător: Frații au nevoie unul de altul ca să fie mai puternici, mai siguri pe viitorul lor. E cazul în care politicienii vor trebui să respecte voința liber expusă, de jos a primăriilor care au semnat Actele Unirii. Ele nu sunt simbolice după cum susțin unii. Sunt expresie a voinței oamenilor de a fi stăpâni pe propria soartă.
Avem toate premisele pentru a vota Unirea după alegerile generale din toamna anului curent. Duminică, a fost făcut primul pas spre victoria asupra mancurților.
Share Button