Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Suntem români prin naștere. Și punctum

01.07.2022
Share Button


Astăzi se  împlinesc 82 de ani din ziua în care am suportat cea mai mare dramă din istoria neamului nostru. În urma înţelegerii secrete dintre Stalin şi Hitler care au autorizat semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, guvernul sovietic, la 26-27 iunie 1940 a expediat note ultimative la București, ele soldându-se cu ocuparea forţată, la 28 iunie 1940, a Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţei. Acest odios act a fost realizat împotriva voinţei populaţiei din aceste străvechi teritorii româneşti. Este o acţiune care a reprezentat o încălcare brutală a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a României.


Odiosul Pact a  fost declarat nul și neavenit, inclusiv de către congresul deputaților poporului din URSS.Prin urmare, se impune modificarea Legii cetățeniei române și această sarcină le revine actualilor deputați din parlamentele de la București și Chișinău.


 Or, ambițiile imperiale ale lui Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, îl fac imprevizibil, el transformându-se într-un dictator crunt cu slugi docile, una dintre care este Dodon. Ei vor să ne subjuge iarăși prin forță.
Din aceste rațiuni, pentru a nu admite încălcarea principiilor şi normelor fundamentale ale dreptului internaţional, se impune o precizare în legea Cetățeniei. Se știe: ea prevede că cetăţenia română se dobândeşte prin: naştere, adopție, sau la cerere. S-a semnalat, și nu o singură dată, că românii basarabeni sărăciți șu umiliți de  oligarhi, așteaptă ani în șir acordarea cetățeniei române. Este nedrept, este o crimă împotriva voinței lor.  Se știe că s-au întreprins deja demersuri, dar ele au rămas fără un rezultat concret. E vorba de recunoașterea cetățenilor R.Moldova drept români prin naștere, argumentul de bază  fiind declararea nulității Pactului Molotov-Ribbetrop ab initio. Ar fi o preocupare politică de anvergură a elitelor politice de la Chișinău și București care au obligația de a repara un mare neadevăr istoric. Mai mult, astfel dreapta română, pro-europeană unionistă, se va consolida și vom realiza imposibilul – vom mobiliza pentru a doua oară poporul la luptă împotriva politicii imperiale de anexiuni a lui Putin, a dictatului şi agresiunii făţişe, expresia cea mai gravă a încălcării moralei internaţionale şi a dreptului internaţional, cea mai condamnabilă conduită în relaţiile internaţionale. Avem, deci, șansa de a fi români cu actele în regulă, demersul nostru legitim fiind  în consens cu principiile statuate în Actul final al Conferinţei pentru securitate şi cooperare în Europa şi în Carta de la Paris pentru o nouă Europă, cu normele moralei şi dreptului internaţional.

Share Button