Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Socialiștii vor câștiga alegerile în municipiul Chișinău când va zbura porcul

20.02.2018
Share Button
După eșecul zdrobitor din referendumul privind revocarea lui Dorin Chirtoacă, purtătorul de cuvânt al lui Dodon, pe nume Ceban, visează mălai. Fiind și șef al fracțiunii socialiștilor din consiliul municipal, el uită câte miliarde de ruble au băgat în agitația și propaganda deșănțată pentru destabilizarea situației, dar nu au reușit nimic. Scorul a fost unul care anunță căderea liberă a socialiștilor în scrutinul general din 2018.
Ceban susține că demisia lui Dorin Chirtoacă a fost una întârziată. Minte. Decizia a fost una absolut corectă, deoarece dacă își prezenta demisia așa după cum doreau ei, ar fi trâmbițat pe toate drumurile că Dorin a recunoscut că este corupt, că se teme de referendum.
Demonstrându-le socialiștilor că cetățenii cu drept de vot ai municipiului înțeleg cine le vrea binele, Chirtoacă fiind un primar eminamente unionist care nu a ascuns acest adevăr, el a atenționat forurile europene că asupra guvernelor locale se exercită presiuni ce echivalează cu o dictatură.
Acesta este principalul mesaj, transmis la Bruxelles. Evident, nici vorbă nu poate fi despre victoria socialiștilor în cel de-al doilea oraș românesc care a ales de trei ori consecutiv un primar unionist.
Deci, Chișinăul, mai ales în anul Centenarului Unirii, va deveni arena unor evenimente politice de amploare, în cadrul cărora oamenii simpli vor pleda pentru Reîntregire, ea fiind unica soluție pentru a scăpa de sărăcie.
Există scenarii care le dau câștig de cauză. Printre ele se numără provocarea alegerilor parlamentare anticipate și organizare lor în aceeaşi zi cu scrutinul din Chişinău, adică pe 20 mai. Aici chiar vor pierde totul, deaorece nu s-a adus niciun ban din miliard, iar Zinaida Greceanâi, așa după cum am scris în raportul meu de alternativă, privind situația de la BEM e cu pufușor pe botișor. A confirmat până și Voronin că a influențat acordarea creditelor neperformante de la această insituție..
O altă ipoteză ar fi ca alegerile anticipate din Chişinău (20 mai) să fie desfăşurate în noiembrie 2018, odată cu cele parlamentare. Motivația e una puerilă – pentru a face economie de bani. Replica, însă va fi consistentă: Dacă ați găsit bani pentru referendum, căutați și pentru alegerile din Chișinău, aceasta fiind centrul vital al R.Moldova. De fapt, doar aici mai pulsează viața. Iar scrutinul, organizat la toamnă va fi de asemenea pierdut, fiindcă R.Moldova nu va primi nici un ban de la UE. Ni se spunea că banii vin în septembrie, că vor ajunge în decembrie. Deja așteptăm luna martie. Dar lungă va fi așteptarea mai ales după ce Copngresul Puterilor Locale și Regionale va avertiza asupra instaurării unei dictaturi în R.Molodva,exemplu servind demiterea lui Dorin Chirtoacă.
Chiar dacă în R.Moldova nu mai există demult legi și Constituție, există UE, Parlamentul European, Congresul Puterilor locale și Regionale al Consiliului Europei care sunt extrem de bine informate cine și cum se comportă din punct de vedere politic în R.Moldova.
Europarlamentarul european, Cristian Preda a afirmat recent cu referire la recomandările Curții de la Veneția:” Asta este partea politică și pentru oficialitățile de la Bruxelles ceea ce spune Comisia de la Veneția este la fel de important ca și ceea ce spun experții tehnici din cadrul Comisiei care se ocupă, de pildă, de gestiunea acordului macrofinanciar. Deci, nu poți să păcălești pe cineva în acest moment, spunând că vei implementa doar reformele prevăzute în Acordul de Asociere, trebuie luat în seamă avizul Comisiei de la Veneția; cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că nu e sănătos să faci schimbări în sistemul electoral prea târziu, în preajma alegerilor și cred că ar trebui purces la treabă – de un an de zile se pierde de fapt timpul și asta face ca Guvernul Republicii Moldova să fie tot mai puțin credibil.”
Comentariile sunt de prisos. Vă amintesc doar că astăzi are loc un nou proces în dosarul primarului Dorin Chirtoacă. Dacă cei de sus au înțeles ceva, mai au timp să repare greșeala și să-l repună în funcție cât nu-i târziu.
Share Button