Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

SĂ PUNEM CRUCE PE CRUCI

13.09.2016
Share Button
Peste o lună, toate crucile și monumentele funerare urmează să fie scoase de pe marginea drumurilor. Decizia în acest sens a fost adoptată la mijlocul lunii august, după o serie de consultări cu membrii societății civile, dar și cu colegii noștri de la Ministerul Afacerilor Interne și cei de la Ministerul Culturii.

Mă bucur că această iniţiativă a fost susținută și de reprezentanții Bisericii Ortodoxe și contăm foarte mult pe sprijinul oferit de ei, pentru a informa cetățenii Republicii Moldova despre importanța acestui proiect, dar și despre faptul că locul obiectelor funerare este în cimitire și nicidecum pe marginea drumurilor.

Hotărârea privind scoaterea crucilor de pe marginea traseelor este una destul de importantă, dacă e să vorbim despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Cât am mers prin țările dezvoltate, nu am văzut nicăieri astfel de obiecte pe marginea drumurilor. Haideți să luăm și noi exemplul partenerilor noștri de dezvoltare din Vest, mai ales că acest obicei, pare a fi, unul destul de primitiv – doar în epoca de piatră se puneau tot felul de însemne în locurile în care a pierit cineva.

Un alt motiv care a stat la baza deciziei de a scoate obiectele funerare este și faptul că din cauza lor se produc multe accidente rutiere. Sunt cazuri în care șoferii lovesc un monument de acest fel, iar mașinile le sunt făcute zob și ei rămân cu traume pe  viață.

Rugămintea mea este ca până în data de 20 octombrie să mergeți Dvs. în locurile, unde i-ați pierdut pe cei dragi, pentru a scoate benevol aceste obiecte. În caz contrar, ele vor fi demontate de către drumari și date preoților pentru a fi folosite la înhumarea persoanelor nevoiașe.

Stimați cetățeni, vă îndemn să ne conformăm acestor indicații și să dăm dovadă că suntem o societate civilizată. Mai avem o lună de zile la dispoziție și ar fi salutabil să-i anunțați și pe apropiații Dvs. despre această hotărâre.

Chiar dacă unii spun că inițiativa dată nu este o mare realizare, eu îi contrazic și spun că: prin pași mici, ajungem să facem lucruri mărețe.
Share Button