Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

PL a ales calea Adevărului care se numește REÎNTREGIREA ȘI PUNCTUM

21.01.2019
Share Button

Ultimul articol de pe FB, semnat de către Dorin Chirtoacă, președintele PL, scoate în evidență situația complicată în care au fost puși unioniștii din R.Moldova de către blocul ACUM. Aflăm, pentru prima dată, de la noul lider al formațiunii, că decizia PL de a crea o alianță cu blocul ACUM a fost agreată de către partenerii europeni.
Dincolo de celelalte amănunte care ne arată cât de mult corupe puterea, cât de mult râvnesc după ea cei cu musca pe căciulă,insist asupra acestui moment crucial important pentru viitorul unionist european al R.Moldova.
Atât PL, cât și PAS, PDA , dar și PLDM fac parte din partidele care conduc parlamentul european. E vorba de PPE și ALDE.
Deci, înțelegerea de principiu nu putea fi neglijată de către blocul ACUM. Or, înainte de a declara ipocrit că PL a întârziat să prezinte listele candidaților ce trebuiau să treacă prin așa-numita comisie de meritocrație care este una secretă, atât PAS, cât și PDA, erau obligați să anunțe liderii alianței europene.
Lucrul acesta nu s-a făcut, nu s-a discutat, ceea ce contravine principiilor corectitudinii politice la care subscriu aceste două mari grupuri.
Mai mult, trebuia să fi fost informat Petras Austervicius, raportorul UE pentru R.Moldova care este liberal și care a cerut, în repetate rânduri, ca guvernarea de la Chișinău să respecte principiile și valorile democratice europene.
Se știe, intervenția lui a fost decisivă în situația în care PD nu a renunțat să modifice sistemul de vot – R.Moldova nu a intrat în posesia creditului de 100 de milioane de euro de la UE.
Deci, este absolut ridicol să declari că PL a întârziat cu câteva ore la prezentarea candidaților săi, cu atât mai mult, cu cât unul dintre responsabili, Grosu, i-a răspuns documentar printr-un mesaj lui Dorin Chirtoacă că totul e în regulă.
E și mai dramatic faptul că președintele PDA a declarat ulterior că PL nu contează, fapt. Această minciună nu ține, lucru de care a avut posibilitatea să se convingă după ce a declarat că va negocia cu anumiți membri ai PL, găsindu-și trădătorii de meserie în interiorul formațiunii, dar și că Ghimpu a furat miliardul, neaducând nicio probă.
Deci, fără a discuta datele problemei cu partenerii europeni, Năstase și Sandu, utilizând instituțiile media, au continuat ceea ce fac de câțiva ani buni – distrug cu metodă unionismul din R.Moldova,denigrează PL în speranța că vor elimina unica formațiune unionistă care a câștigat primăria Chișinău în trei rânduri și nu a permis ca nostalgicii după imperiu să pună gheara pe cel de-al doilea oraș în spațiul românesc.
Le place sau nu, dar deocamdată aceasta este singura performanță a dreptei europene și ea este semnată de către liberali și Dorin Chirtoacă. Restul sunt doar declarații, subterfugii care se sparg ca un balon de săpun după primele confruntări pe care ACUM deja le pierde din cauză că nu este consecvent în acțiunile sale, lucru pe care-l ascunde de coaliția majoritară din parlamentul european.

Puteți fi siguri, că după ce au citit articolul confesiune, semnat de Dorin Chirtoacă, ei sunt nedumeriți și condamnă metodele reprobabile utilizate de către cei doi.
Vreau să le aduc aminte declarația tranșantă a PPE și ALDE:”… dincolo de diferențele lor ideologice — au decis să se alieze și să ofere o platformă comună ca un punct de plecare pentru această cooperare proeuropeană. Facem apel la toate celelalte forțe proeuropene din Parlament să se alăture acestei inițiative și să vină în completarea ideilor și priorităților de pe agenda noastră pentru reformă”.

Iată, așadar metoda de care Năstase și Sandu nu puteau să nu țină cont. Ei erau obligați să respecte regulile impuse de superiorii lor de la Strasbourg. Aceasta cu atât mai mult, cu cât Dorin Chirtoacă și-a prezentat demisia din funcția de primar general în urma discuțiilor cu liderii acestui bloc.
Nu încape îndoială, după ce ni s-a spus, cu subiect și predicat, cine-i de fapt liderul DA și cum au smuls 7 milioane de euro din impozitele, plătite de săracii acestui pământ, Năstase trebuie să-l acționeze în justiție pe Dorin Chirtoacă.
Or să spună cum, fiind vicedirector la AIR Moldova, a promis investiții germane, care s-au dovedit a fi nimic altceva decât o clară intenție de a cumpăra la un preț de nimic tot de ce dispune R.Moldova.
Vă amintesc, toate acestea s-au întâmplat în perioada președinției lui Petru Lucunschi cu Filat director al departamentului privatizării.
Pe nimeni nu ar trebui să deranjeze faptul că și Mihai Ghimpu îl va acționa în justiție pe Năstase care l-a învinuit că el a furat miliardul. Acestea sunt rigorile unui stat de drept pe care liderul PDA nu vrea să le respecte, deoarece nu are timp de pierdut.
E vorba mai degrabă de frica lui că va pierde procesul și că va fi deconspirat. Or, pretinzându-se avocat, el trebuie să ia aminte asupra afirmațiilor sale și să fie sigur că va trebui să răspundă pentru ele.
Ce este cel mai grav, totuși? Cel mai grav e faptul că pe 17 ianuarie 2019, a avut loc o reuniune importanta, cu interlocutori de nivel International, la care au fost invitate cele patru partide: PL, PLDM, PAS si DA.
Dorin Chirtoacă scrie că Maia Sandu a lipsit de la ea, ignorând-o, iar Andrei Nastase a venit cu peste 20 de minute întârziere.
Chirtoacă nu scrie cine erau interlocutorii de nivel internațional. Am examinat cu atenție lista oficialilor aflați în acea zi în R.M. și nu am găsit pe nimeni altcineva decât pe ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu,partidul căruia care face parte din ALDE.
Deci, pe lângă faptul că este șef al diplomației unei țări care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, ministrul de externe român a avut un mesaj special pentru cele patru formațiuni din marea familie care conduce parlamentul european.
Întrebarea pe care mi-o pun e simplă: De ce a fugit Maia Sandu? Răspunsul la ea îl găsim în acțiunile blocului ACUM. Deși declară că are în componența sa unioniști, blocul face tot posibilul pentru a-i dezbina, pentru a nu le permite să realizeze obiectivul de țară al românilor de pretutindeni – Reîntregirea ca singură modalitate de a rezolva toate problemele cu care se confruntă populația acestui pământ, furată inclusiv de cel care se bate cu pumnul în piept că este și unionist și european, dar, de fapt este… cu batista pe țambal.

Share Button