Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Nu poți rămâne un prost în mijlocul unei limbi atât de frumoase și înțelepte cum este Limba Română!

30.08.2018
Share Button

Mâine, în întreg spațiul românesc va fi marcată Ziua oficială a Limbii Române. Toată suflarea românească va consemna evenimentul dintr-un spirit de solidaritate cu noi, românii basarabeni, prinși, iată, și la al 27 an al așa-numitei independențe în cătușele grele ale ignoranței, cu o restanță nelichidată – limba română nu e înregistrată oficial în Legea supremă.
Noi liberalii am depus maximum de eforturi și am izbândit. Vă amintesc sărbătoarea “Limba noastră” a revenit în centrul Chișinăului, in PMAN, cu denumirea completă: “Limba noastră cea romana” , tradiția fiind relansata de către Primăria Chisinau, condusă de către Dorin Chirtoacă în 2007).
Grație efortului liberalilor, Curtea Constituțională a ” hotărât că, în sensul Preambulului Constituţiei, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează.”
Deci, cei care sunt foarte curioși să afle ce a obținut PL în anii aflării la guvernare se pot documenta Tot pe ei îi informeze că noi vom insista în sesiunea din toamna curentă ca textul Constituției să fie modificat și sintagma ”limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma”limba română”.
Întotdeauna m-am mirat cum poţi să rămâi un prost în mijlocul unei Limbi atât de frumoase şi înţelepte cum este Limba Română? se întreba marele Vieru. Dacă suntem onești, critici referitor la marile noastre persoane trebuie să răspundem onest – nu am avut curaj, demnitate, putere de voință să mergem la fel de departe ca și Țările Baltice, de care eram atașați politic.

Nu am înțeles să ne unim sub flamura Tricolorului pentru a realiza obiectivele mărețe care se numesc: Dreptate, Frăție, Egalitate.
La putere în R.M. a venit o clică pusă pe căpătuit și pe furat astfel încât am ajuns cel mai sărac și cel mai corupt stat al Europei.
Și dacă suntem cel mai sărac și cel mai corupt stat al Europei de ce că nu tăiem poala și să declaram poimâine, 1 septembrie, la Marea Adunare Centenară că Unirea este obiectivul nostru de țară. De ce, împreună cu delegațiile din România, să nu adoptăm textul unei declarații prin care ne vom desolidariza de falșii pro-europeni care-i țin pe români la hotarul cu Basarabia? De ce să nu fim la înălțimea exigențelor momentului pentru a salva românii basarabeni de toți cei care au mințit pentru a se înavuți și a obține prin fraudă politică ceea ce nu merită.
Am citit cu maximă atenție un început timid de declarație al PAS-ului condus de Maia Sandu care se solidariza cu românii care au parcurs mii de kilometri de la Alba Iulia ca să aducă flacăra Unirii în PMAN.
Consideră că e un frumos și promițător început. Pe 1 septembrie, fiind în PMAN alături de colegii mei voi privi cu alți ochi, cu ochi de frate, spre cei care și-au dat seama că ne salvează numai și că România prin exercitarea funcției de președinte al Consiliului European, începând cu 1 ianuarie 2019, are obligația morală de a ne deschide perspectiva depunerii cererii de stat-candidat la admiterea în UE. Pentru aceasta trebuie să câștigăm scrutinul din 24 februarie 2019. E o sarcina extrem de grea, dar îi vom face față în cazul în care, repet, ne vom Uni în aspirațiile noastre către Bine și Dreptate.

Share Button