Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Merită Dodon să fie suspendat din funcție?!

11.01.2017
Share Button

Nici nu a fost bine învestit în funcția de președinte, că Igor Dodon a comis câteva greșeli care nu se pot ierta. Cea mai gravă a fost plecarea lui la Tighina, și depunerea florilor la monumentul kazacilor, care au luptat împotriva poporului românesc dintre Prut și Nistru. Prin întrevederea pe care a avut-o cu noul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, Dodon a confirmat suspiciunile multora că ar face jocul Kremlinului îi Republica Moldova, astfel a dat de înțeles că recunoaște autoritatea separatiștilor de la Tiraspol.


Acest gest este unul de populism a proaspătului președinte. De fapt, el a încălcat suveranitatea Republicii Moldova, pe care a jurat să o apere atunci când a spus că trebuie recunoscute diplomele universităților din stânga Nistrului, ori recunoașterea actelor de identitate, eliberate de autoritățile secesioniste. Aceste afirmații oare nu duc subtil la ideea că Chișinău recunoaște independența regiunii transnistrene?


Constituțional vorbind, toate promisiunile făcute de Dodon sunt minciuni și vă explic de ce. Problema soluționării diferendului transnistrean nu-i revine președintelui. El nici măcar nu este inclus în comisia de negocieri pentru formatul 5+2. Pentru asta a fost creat Biroul pentru reintegrare. Misiune care are toate competențele de a se implica și lua decizii în soluționare conflictului înghețat. De asemenea, există și Comisia Unificată de Control, în atribuțiile căreia intră asigurarea ordinii în localitățile în care a avut loc conflictul de apărare a independenței din anul 1992. Președintele Republicii Moldova poate cere informații, oferi unele sugestii în cadrul ședințelor Consiliului Suprem de Securitate. Dar nicidecum nu se poate implica în luare unor sau altor decizii. Concluzia este că Dodon a uitat că perioada electorală s-a încheiat, iar acum alegătorii nu-i vor mai înghiți macaroanele pe care le-a pus pe urechile oamenilor toată toamna. Pe lângă vorbe, trebuie să veniți și cu fapte, care nu se prea văd.


Acum vreau să facem un exercițiu al imaginației. Cum credeți că era să reacționeze populația Serbiei, sau a Georgiei, dacă președinții acelor state la fel mergeau în regiunile separatiste de la ei, cum ar fi Kosovo, sau Abhazia să le spună aceste cuvinte? Vă spun, acel politician era să rămână impotent pe tot restul carierei sale politice. Iar pe dvs. dle Dodon, acest lucru abia vă așteaptă. Și să nu vă mire rezultatele acumulate de partidul vostru la parlamentarele din 2018. Pentru că ce ați făcut la Tighina intră în categoria celor mai grave gafe făcute de către un șef de stat, care nu pot fi iertate. Dar, crezând că dacă sunteți în grațiile politicienilor de la Moscova. Totul are o limită. Iar acesta este abia începutul.


Oare cum îi veți privi în ochi pe toți cei care au fost răniți, au rămas orfani, ori cu sechele pe viață în urma gloanțelor trase de kazaci, după ce ați depus aceste flori, domnule Dodon. Știți că printre camarazi, trădarea nu se iartă, iar prin acest gest ați sucit cuțitul în rana celor care suferă de aproape un sfert de secol, în urma conflictului armat de pe Nistru. Noi, Partidul Liberal vom sta cu ochii pe dumneavoastră. Și vă îndemnăm să reveniți la normalitate. În caz contrar vom declanșa suspendarea dvs. din funcție.

Share Button