Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Mai bine nu va fi dacă nu ne Unim!

10.10.2018
Share Button

Potrivit ultimului raport al Fondului Monetar Internațional, deficitul contului curent al Republicii Moldova va fi de 7.4 la sută din Produsul Intern Brut, un pronostic mai rezervat decât cel din primăvara acestui an, când anticipa un deficit de 3.7 la sută. Ce se întâmplă, de fapt, în economia R.Moldova?
Chișinăul spera că va fi creditat, că va obține granturi din exterior, dar UE,SUA au spus cu subiect și predicat că R.Moldova nu va primit niciun bănuț din cauză că nu are justiție independentă, recurge la justiția selectivă (cazul Dorin Chirtoacă), că a modificat sistemul de vot, contrar sugestiilor comisiei de la Veneția, că a subjugat mas media, ținându-i sub obroc pe ziariștii independenți.
Deci, guvernul va avea până la noile alegeri generale un acces limitat la sursele de creditare externe și acest fapt face ca Executivul să recurgă la mijloacele de pe piața internă, chiar dacă resursele interne sunt mai scumpe decât cele externe.
Diferența e substanțială. Deci, băncile nu vor credita sectorul real al economiei fiindcă Guvernul a devenit clientul lor.
La începutul anului autorităţile au decis să creeze o rezerva de lichidităţi. Ministerul Finanţelor a emis obligațiuni în valoare de două miliarde de lei. Aceste hârtii de valoare au fost cumpărate de băncile comerciale sau de investitori cu o dobândă de 6%, iar banii urmau să fie depuşi într-un cont la Banca Naţională tot cu aceeaşi dobândă. Banii urmau să fie folosiţi doar în cazuri excepţionale, spuneau atunci autorităţile.

Nu știm ce este cu acești bani. Între timp Guvernul a împrumutat de pe piaţa internă peste 560 milioane lei. Cei mai mari creditori au fost băncile şi alte instituţii financiare. Din cauza acestei tendințe de a împrumuta de la bănci, desigur va crește și deficitul bugetar.
FMI atestă o creștere economică, dar nu spune că ea se datorează remitențelor emigranților, ale celor care sunt mânați pe drumurile Rusiei și ale Europei de către un guvern corupt, care nu poate afla de patru ani unde se află miliardul și nici nu vrea să discute problema așa ca oamenii să afle ce au făcut cei plătiți din impozitele poporului, procuratura, CNA, etc. pentru a redresa situația.
Leancă ne-a vrăjit cu Kroll, unu, doi, trei, patru, dar așa și nu am mai aflat nimic, deși R. Moldova a transferat sume importante pentru investigație. Candu, finul lui Plahotniuc, s-a lăudat la Washington D.C,. ca 90 la suta din miliard sunt deja ca și în buzunarele noastre. Nu înțeleg, de ce a refuzat atunci majoritatea lui agresivă discutarea chestiunii în cauză în forul legislativ.
Noi, însă, potrivit raportului FMI, ne vom confrunta cu o inflație severă. Explic ce înseamnă inflație pentru toți muritorii. Asta înseamnă că prețurile se vor majora în anul ce vine , ceea ce înseamnă că actuala guvernare tot pe noi ne belește și ne pradă.

Share Button