Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Liberalii au un singur obiectiv pentru alegerile din februarie 2019: UNIREA ȘI PUNCTUM!

11.09.2018
Share Button

Astăzi s-au împlinit 25 de ani de la crearea PL, locomotiva basarabeană a Unirii celor două state românești. În debutul conferinței de presă președintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că, deși a avut realizări importante precum ar fi oficializarea denumirii corecte a limbii, declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice, care mai persistă și astăzi, înălțarea monumentului deportaților atât în capitală, cât și în zeci de localități a Republicii, etc, nu s-a reușit înfăptuirea Unirii, deoarece PL nu a avut niciodată o majoritate parlamentară.
El a adus exemplul municipiului Chișinău, unde grație primarului Dorin Chirtoacă, ales în mod democratic, s-a reușit creșterea durabilă a primilor vlăstare ale unionismului.
Consecvența în acțiuni a fost cuvântul de ordine pentru liberali. Omul este în centrul atenției liberalilor, lui oferindu-i-se oportunități de a trăi mai bine. Iar mai bine românii basarabeni vor trăi când vor fi uniți.
În acest sens, eu, în calitate de președinte OTPL Ungheni am avut sarcina de a apropia din punct de vedere economic cele două state românești.
Care sunt beneficiile imediate de pe urma integrării economiile noastre? Noi ne unim cu un ”tigru” al Europei. După ritmul creșterii economice România ocupă constant primul loc în UE mai bine de trei ani consecutiv, fapt ce m-a determinat pe mine ca ministru al transporturilor să edific infrastructura românească totală.
În limbaj simplu spus, mi-am pus sarcina ca din fiecare localitate basarabeană să pornească spre frați o arteră de circulație modernă. Astfel, pentru prima dată de la crearea Fondului Rutier toate primăriile indiferent de culoarea politică a primarului, au primit bani pentru reconstrucția drumurilor. Am semnat cu BM acordarea unui credit de 80 milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor locale. Nu vom uita în context de inițiativa semnării Declarațiilor de Unire a localităților din R.Moldova, inițiativa înrudirii lor fiind avansată de către Dorin Chirtoacă și ex-premierul Dacian Cioloș.
Deși exista ecartament european până la Iași, nimeni până la noi nu a deschis o ruta permanentă de tren Iași-Chișinău. Ruta am inaugurat-o noi, liberalii, conferind trenului denumirea simbolică UNIREA. Dacă nu eram pus în situația de a-mi prezenta demisia, urma să construim cel mai mare pod peste Prut în comuna Zagarancea dintr-un grant al UE , care ar fi redus distanța de la Chișinău până la Iași cu 25 de kilometri.

Lista realizărilor concrete ce ar fi apropiat Unirea este lungă și nu insist asupra ei.
Aici și acum trebuie să răspundem onest la întrebarea dacă suntem capabil să fim generația Unirii care-și asumă întreaga responsabilitate pentru viitorul demn al conaționalilor noștri? Pentru a realiza acest măreț deziderat este imperios necesar să unim toate forțele unioniste, PL fiind în măsură să gestioneze procesul deloc simplu al Reîntregirii.
PL a acționat la modul concret. Venind acum opt ani în electorală cu sloganul ”Cu PL în NATO și UE!”, liberalii au declarat că sub umbrela de securitate a Alianței, un teritoriu românesc de 30 de mii kilometri pătrați poate fi beneficiarul unor investiții occidentale, care întârzie să vină din cauza insecurității teritoriului cu armata rusă de ocupație în stânga Nistrului.
Unirea ar deschide pentru statele UE oportunități de extindere a relațiilor cu republicile din Asia Centrală care au fost, ca și R.Moldova,în componența URSS.
Astăzi PL a făcut publică intenția sa de a promova Unirea ca motivație națională în ambele state românești. Președintele Mihai Ghimpu a spus, cu subiect și predicat, că proiectul statului ”Republica Moldova” este eșuat, dar, cu toate acestea, oamenii au nevoie de o claritate asupra viitorului lor. Cu alte cuvinte, noi avem nevoie de o țară și alta decât România nu avem.
Trebuie să spunem franc: asistăm la un delicat moment când conducerea de la București nu are curajul să ceară Bruxellesului, SUA și Marii Britanii Reîntregirea, iar guvernare de la Chișinău nu vrea în ruptul capului să se lipsească de privilegii și să vină la dreapta judecată a unui stat în care supremația legii este cuvânt de ordine.
Ne așteaptă marea sărbătoare a Centenarului. Pe 1 decembrie PL va anunța o strategie a Unirii și va începe să o realizeze pas cu pas pentru ca pe 24 februarie cetățenii cu drept de vot să se prezinte la urne având certitudinea că Unirea nu este o himeră, ci o salvare pentru românii basarabeni.

Share Button