Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Ghimpu: Noi nu suntem controlați de nimeni și nici nu ne trage cineva cu buldozerul!

06.02.2018
Share Button
Revin asupra promisiunii de a analiza intervenția președintelui PL, Mihai Ghimpu, la sugestia mea de pe FB de a examina pe multiple planuri adevărul că PL va fi în Parlamentul 2018 locomotiva Unirii.
Iată opinia lui Mihai: ”… unirea partidelor în bloc înseamnă moartea noastră întrucât se mărește pragul de trecere în Parlament. Pentru un partid pragul e 6%, pentru două - 9%, pentru trei într-un bloc - 12%. Despre care Unire vorbiți voi? Lăsați propaganda CUN, PUN că ei asta vor: să îngroape PL. ”
Deci, partidele unioniste trebuie să se unească în parlament, iar până atunci să se mobilizeze exemplar și să convingă oamenii de faptul că Unirea este ultima șansă de a fi în rând cu lumea.
Mihai Ghimpu știe ce spune : un adevăr, repetat și explicat de cel puțin șapte ori, contează enorm. Dar ce se întâmplă în realitate?
Din cauza faptului că Maia Sandu nu-și dă seama ce spune când declară că vor avea candidatul lor la funcția de primar, când Andrei Năstase îi cere lui Dorin Chirtoacă să depună cerere de demisie, un site de-al lui Șalaru rânjește. Tot acoliții lui Șalaru forțează un râs silit când Sandu se arată nedumerită că PL nu a spus când era la guvernare că vrea să ieșim din CSI.
Ca să vezi, ea nici nu cunoaște istoria PL care a denunțat crimele comunismului, nu știe că oamenii lui Voronin i-au arestat pe liberali, inclusiv pe Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă pentru faptul că au manifestat împotriva ocupației sovietice din 28 iunie 1940 și au depus flori la mormintele membrilor “Sfatul Țării“.
Din punctul meu de vedere, important e ca partidele să nu se atace, să nu se discrediteze, având la îndemână un argument solid pentru electorat – Numai Uniți vom identifica furii Miliardului și numai Uniți vom apropia părinții de copii lor care muncesc în occident. Acesta e subiectul fierbinte care prinde.
Cel puțin, acum două partide sunt puse în situația de a-și schimba retorica electorală. Maia Sandu trebuie să aducă probe că vrea împreună cu populația Unirea.
Vă mai amintiți cum în prima campanie a comuniștilor, într-un spot, ne era arătată o femeie care scotea apă la fântână, iar agitatoarea, între altele, a întrebat-o: ai văzut că datorită lui Voronin, copilul tău a plecat în Europa la muncă? Nici vorbă despre plecarea ilegală, despre condițiile de muncă, despre drepturi.
Mai mult, ambasadorul SUA, James Pettit a arătat recent, că administrație publică locală este oprimată, intimidată, că se încearcă reducerea ei la tăcere. Despre acest lucru vorbește și Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.
Iar aici Dorin Chirtoacă este vicepreședinte al camerei regiunilor. Vreau să văd cum nu i se va permite să participe la cea de-a 34 sesiune care va avea loc la începutul lunii martie, sesiune în cadrul căreia va fi dezbătută situația din administrația publică locală, inclusiv soarta primarului ales al Chișinăului care nu putea fi demis din funcție fără o hotărâre de judecată executorie.
Mai aduc un argument. PL face parte din ALDE, iar DA și PAS sunt observatori ai PPE. (PLDM este membru al celei mai mari formațiuni.) Ambele partide din Parlamentul european sunt în coaliție. Ce ne împiedică, deci, să fim uniți noi după 2018 în Parlament și să spunem lumii cine a furat miliardul să-i invităm pe cei care l-au dat, aflați acum la guvernare, alături de Filat?
Chiar suntem atât de naivi să credem că UE nu vede se se întâmplă la Chișinău, că raportorul pentru R.Moldova,liberalul Austervicius nu discută cu Mihai Ghimpu?
”PL și doar PL pentru că trebuie să fim Uniți pentru Unire, dar nu pentru a-l ajuta pe Plahotniuc să prea puterea din nou” asta mai scrie Mihai Ghimpu în sugestia sa. Deci, lupta se va da pe plan european și R.Moldova contează foarte mult cu atât mai mult, cu cât UE nu va deschide punga și nu va fi mărinimoasă dacă la sesiunea Congresului Puterilor Locale și Regionale va constata că nu avem democrație locală.
Într-un cuvânt, în stilu-i caracteristic, convins că avem dreptate, fruntașul partidului liberal ne cere să lăsăm dușmănia și să ne apucăm foarte serios de lucru. Căci de lucru avem foarte mult. Nu pot să nu-i dau dreptate lui Vasile Calmațui, de la Paris care susține că PL va fi locomotiva Unirii în parlament dacă:
- va explica acțiunile PL din ultimii ani;
- va demonta toate minciunile despre PL;
- va arăta că ofertele altor partide nu sunt reale;
Nu pot să nu-i dau dreptate. Există modalități sigure. Una a început să fie realizată. Declarațiile de Unire a comunelor care beneficiază de asistența juridică a PL și o mare parte din ei sunt membri sau simpatizanți al liberalilor,care i-a surprins pe mulți. Sunt anumiți indivizi care sting focul cu paie și vor să și-o asume după cum le este feleșagul. Nu trece. Toți cunosc că inițiativa înfrățirii și a Unirii vine de la Partidul Liberal.
Share Button