Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

E timpul să-i scriem lui Vladimir Putin în limba engleză.

29.01.2018
Share Button
În anul Centenarului Unirii suntem obligați să procedăm la clarificări privind limbile de lucru în administrația centrală și locală. Dacă vrem să ajungem la masa civilizațiilor uniți, împreună cu frații, trebuie să renunțăm la limba rusă și să introducem engleza, (după caz, germana și franceza) ca limbi de lucru. Nu ar strica să învățăm și chineza. De fapt cum am procedat eu la MTID.
Analizată din punct de vedere politic și economic, situația Rusiei care ne ține sub ocupație cu armata 14-e și trupele paramilitare ale secesioniștilor, este una care o va duce la dezintegrare. Asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, întrucât Kremlinul nu recunoaște supremația economică a SUA și Chinei, a UE. Iar piața liberă sparge hotarele și animă concurența liberă.
Experții consacrați, unul dintre aceștia fiind Ciubais, ex- premier rus, care nu poate fi suspectat de simpatii pentru R.Moldova,a estimat că Rusia rămâne anual cu trei ani în urma statelor industrializate. Tot Ciubais a spus că Rusia este restanțieră și în ceea ce privește tehnologiile de vârf, inclusiv cele informaționale, din cauză că alocă tot mai puțini și mai puțin bani pentru educație și sănătatea populației.
Nu se poate să nu-l credem pe cel care a pus mâna pe Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan cu ajutorul lui Petru Lucinschi și Pasat!
Am prezentat acest tablou al viitorului sumbru al Rusiei pentru a vă convinge de faptul că e timpul să acordăm prioritate limbii engleze în raport cu cea rusă pe care suntem obligați să o înlocuim în programele de studiu. De asemenea, vom acorda prioritate francezei și germanei în fața limbii ruse, deoarece Franța și Germania sunt motorul UE spre care aspirăm.
Cu alte cuvinte, ar fi cazul ca guvernarea și parlamentul să comunice cu omologii lor ruși în limba engleză astfel ca, împreună cu Ucraina și Georgia să formăm o coaliție care ar bloca războiul informațional, purtat de Rusia împotriva ex-republicilor sovietice în speranța că le va împiedica să adere la UE și NATO.
Admit că Putin va fi stupefiat, că nu va răspunde la un document din R.Moldova scris în engleză, dar nu va avea încotro. Admit că Dodon, care călătorește deja cu elicopterul în Altai, va face spume la gură.
Nu avem, însă altă șansă de a ne elibera de jugul rusesc, de imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale R.Molodva decât fiind în rând cu frații. Iar ei nu au limba rusă drept una de comunicare interetnică.
Apropo, președintele Ucrainei, Poroșenko, a propus acum patru ani, ca în Ucraina să fie utilizate două limbi de lucru. Pe lângă limba ucraineană, el a spus că „acest drept ar trebui să îi revină limbii engleze”. Poroșenko a declarat că studierea limbii engleze este o prioritate a politicii guvernamentale. După spusele președintelui în acest sens se implementează un program, care prevedere cunoașterea obligatorie a limbii engleze pentru anumite categorii de funcționari. Cunoașterea limbii engleze a devenit o condiție necesară pentru angajare de la 1 octombrie 2014 în cadrul administrației președintelui ucrainean.
Am aflat cu toții că parlamentul pregătește un răspuns Dumei de stat, el vizând adoptarea legii antipropagandă. Dacă aș fi eu președintele parlamentului, aș avansa propunerea ca hotărârea să fie scrisă în română și ulterior, tradusă în engleză așa cum am făcut de fiecare data la ministerul pe care l-am condus.
Nu exagerez, de aici va începe marea despărțire de cei care ne țin în îmbrățișare mortală și nu ne permit să ne dezvoltăm.
Ce este necesar pentru aceasta? Evident, avem nevoie de voință politică. Deputații liberali au dat dovadă de ea. E timpul ca și majoritatea parlamentară, creată artificial, să spună ”B” după ce a rostit ”A” chemând ambasadorul de la Moscova și declarându-l pe Rogozin persona non-grata. Concomitent, se impune ieșirea R.Moldova din CSI, care este o structură moartă din fașă. Ea a fost creată ca un instrument pentru dominația rusească în fostele ex-republicii sovietice.
Uniți pentru Unire!
Share Button