Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Dorin Chirtoacă o învață pe Maia Sandu cum să-și facă treaba mai bine

18.10.2018
Share Button

Recent, în cadrul unei dezbateri despre viitorul R.Moldova,organizată de Fundația Universitară a Mării Negre, am auzit-o pe Maia Sandu încercând să acrediteze aceleași idei puerile despre pretinsa putere pe care o reprezintă partidul ei și cel al lui Năstase, care vor constitui o alianță în viitorul scrutin.
De data aceasta a fost și mai avană la dat cu bâta în baltă. Ea a spus:”… solicităm sprijinul autorităţilor din România pentru a transmite mesaje clare pentru această guvernare( de la Chișinău).E nevoie ca ei să respecte caracterul democratic al acestor alegeri. (…) Ca să nu ajungem într-o situaţie tensionată şi dificilă, avem nevoie de condiţii pentru alegeri libere şi corecte. În rest, noi o să ne facem treaba.”.
Nu a mai spus despre filtrele de integritate, care i-au fost demolate de către Dorin Chirtoacă. Or, e total naiv să crezi că niște o.n.g.-uri de două parale, ghiftuite cu bani europeni deși nu fac nimic pentru promovarea valorilor democratice și eradicarea corupției, pot fi așa-numite ”filtre de integritate”, care și-ar asuma responsabilitatea pentru alcătuirea unei liste naționale a celor doi – Sandu și Năstase – care l-au adus la putere pe Dodon, ei înșiși,fiind umbrele lui Filat și ale țopilor.
Ce vrea, de fapt, Sandu? Ea dorește să spargă electoratul unionist. Crede că ea, având bagheta de dirijoare, va indica din Parlament când tinerii se pot porni să distrugă hotarul Molotov-Ribbentrop de la Prut. E ca și cum Mircea Snegur ne va spune când se va ”coace Unirea”.
Maia a fost peste hotare, a ascultat multe și a dat din cap, dar nu a avut curajul să redea stările de spirit ale populației care nu crede în capacitatea ei de a crea instituții democratice, bazate pe meritocrație ce ne-ar salva de oligarhi și de oamenii lor, infiltrați în toate structurile statului. E imposibil să faci acest lucru. Nicio sută de ani nu sunt suficienți în condițiile în care Putin și armata sa pot trece Nistrul cu tancurile în orice moment. Principala soluție este Unirea.
Principalul criteriu e ca Maia, dacă e româncă așa după cum declară, să-l determine pe Năstase să creeze un BLOC ELECTORAL cu UNIONIȘTII, așa după cum consideră Dorin Chirtoacă.
El a spus: „Există o singură șansă ca dreapta să câștige alegerile. Formarea unui bloc electoral și o singură listă pentru cei 50 de deputați. De asemenea, urmează să fie propus un singur candidat al forțelor proeuropene și proromânești în fiecare circumscripție. Din acest bloc urmează să mai facă parte PAS, PDA, PLDM și cei care au format alianța începând cu 2009. Desigur că fără Partidul Democrat și Partidul Popular European din Moldova…”

Maia Sandu are în cap o carte pe care nu a citit-o. După ea a acționat și Filat. E vorba de opera fundamentală a lui Jene Sharp ”De la Dictatură la Democrație”. Andrei Năstase, dar și ea, nominalizată de către Filat la funcția de prim ministră, nu au conștientizat un adevăr fundamental, expus de Sharp: e posibil ca o dictatură să fie înlocuită cu alta chiar și după revoluția maselor.
E tocmai cazul lor. Or Retorica anticorupţie pe care o promovează Maia, sună strâmb de vreme ce ea a semnat pentru cedarea miliardului. Ea nu va câștiga alegerile. Le vor câștiga cei care au devalizat BEM și au luat bani de la Shor pentru a o face ministră pe ea. Sandu trebuie să înțeleagă că dacă societatea este separată așa după cum vrea ea în, „oamenii puri” şi „elita coruptă” ea face parte din ultima..
Sloganuri politice utilizate frecvent de Maia, ca eradicarea corupţiei sunt utopice. E mai indicat să discutăm despre combaterea corupției.
Statul de drept ca reper fundamental al societăţii democratice înseamnă că orice cetăţean se supune legii. Orice societate care aspiră să instituie domnia legii trebuie să ştie că aceasta este departe de a fi un proces automat. Este o luptă lungă şi grea atât cu trecutul cât şi cu prezentul. Este o luptă continuă, nu numai pentru politicieni sau jurişti, ci pentru întreaga societate. Este o luptă care nu durează o zi sau un an, ci întreaga viaţă. O luptă care cere viziune şi curaj. Aceasta e calea Unirii.
Blocul electoral, propus de Dorin Chirtoacă e doar primul pas spre Unire, care ne deschide drumul spre Bruxelles. Altă cale nu există, pur și simplu. Deci, în actualele condiții PAS și PDA au nevoie de PL, iar acesta, la rândul său are nevoie de ambele pentru a convinge masele că viitorul nostru european trece prin București.

Share Button