Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Dodon vrea să devenim refugiați. Intermaium îl va calma!

08.08.2018
Share Button

Urmăresc clounada politică a lui Dodon și constat că acesta cântă mereu același refren: el vrea să readucă R.M. pe orbita Rusiei. Este agresiv, incompetent, mincinos. Într-un stat democratic, dacă nu ar avea sprijin din interior și exterior, comportamentul lui ar fi cu totul altul. Deci, sarcina noastră e să-l neutralizăm. Pentru a reuși trebuie să devenim membri ai organizației INTERMARIUM.
Intermarium înseamnă securitate asigurată celui de-al doilea stat românesc de către România, membru al NATO
Intermarium este susținută la nivel de intenție ca și organizație de către președintele SUA, de către UE, inclusiv de președintele României, Poloniei și ai altor state din regiune.
Avem nevoie de securitate, dar nu ”rusească”
Rusia s-a înfuriat deja, auzind de proiectul celor trei mări, numit generic Intermarium. Dodon se înfoaie în pene ca un curcan și vine cu fantezii despre securitatea R.M., garantată de ruși. Cum este concretizată o asemenea ”securitate” a la russe?
Ea are expresie în războaie locale, purtate de Rusia împotriva R.M., a Georgiei, a Ucrainei. Ele au fost posibile din cauza lipsei unei strategii eficiente de securitate a occidentului împotriva războiului hibrid, declanșat de Rusia, securitate ce ar cuprinde și republicile ex-sovietice.
Ar părea că alianța GUAM e una în măsură să răspundă nevoii de apărare a acestor republici ex-sovietice – Gruzia, Ucraina, Armenia, Moldova. Dar GUAM este o alianță formală. De ce? Din ea lipsesc statele, membre ale UE și NATO după cum sunt România, Polonia, Bulgaria. Or, noi avem nevoie de un apărător împotriva potențialului pericol militar rusesc.
Deși procentul populației care se pronunță pentru admiterea R.M. în NATO e în creștere, este exclus că în viitorul apropiat alianța se va extinde și noi vom fi admiși în ea.
În plus, Putin a declarat războinic că admiterea de noi membri în NATO, după cum ar fi Georgia și Ucraina, el având în vedere apropierea Alianței de hotarele Rusiei ,se va solda cu un răspuns pe potrivă. Care va fi răspunsul?
Rogozin, declarat persona non grata în R.M. a afirmat că Rusia poate recurge și la armele nucleare. Deci, cu cât mai agresivă devine Rusia, cu atât mai atentă va fi Alianța Nord-Atlantică- ea nu va deschide ușile pentru noi mebri din această regiune turbulentă a Europei.
Existența acestui pericol rusesc permanent nu este, de fapt, o problemă a statelor nominalizate. Este problema de securitate a întregii Europe.
Dacă Rusia începe un război, milioane de cetățeni ai Federației Ruse, ai R. Moldova pot deveni refugiați în UE.
Sluționarea problemei securității Ucrainei și R.M., neglijată deseori de către UE ar fi în folosul întregii Europe. Ea, deci, reclamă susținerea fără rezerve din partea UE.

După primul război mondial Polonia, România și alte state independente s-au pomenit într-o situație extrem de dificilă: din vest erau amenințate de Germania, iar din est de către Rusia. Atunci a fost lansată ideea creării unei coaliții de state numite ”Europa intermediară”.
E adevărat, există Parteneriatul Estic doar că UE nu e nici pe departe la înălțimea rigorilor. De ce? Fiindcă el nu prevede admiterea statelor –membre ale parteneriatului estic în UE. Deci, rămâne deschisă problema securității statelor nominlaizate care nu fac parte din NATO.
Războiul Rusiei împotriva R.M., agresiunea în Georgia și Ucraina, anexarea Crimeii de către Rusia ( Dodon o consideră legitimă) denotă că aceste trei state firave trebuie să fie admise în Intermarium. Iar de Inrtermarium a început să se intereseze îndeaproape președintele SUA, Donald Trump. El are opțiuni economice pentru statele în cauză și aceste opțiuni sunt ca și un al doilea Plan Marshall .
Statele membre Intermaium ar trebui să reprezinte pentru Bruxelles o fericită ocazie de a crea un cadru de securitate pentru țările din Europa de Est și regiunea Mării Negre. Aprobarea deschisă a acestei intenții de către Bruxelles ar însemna că el e perfect conștient că nu e capabil să asigure din punct de vedere militar apărarea acestor state. Țările Intermarium vor contribui reducerea tensiunii existente în relațiile dintre Occident și Moscova.
Intermarium va distrage atenția Rusiei de la SUA și UE. El va reorganiza radical sistemul de relații internaționale paneuropene, demonstrând în mod clar nu doar Kremlinului, ci și populației din Rusia, că aventurismul din ce în ce mai mare al Moscovei va avea consecințe dăunătoare pentru interesele naționale ale Rusiei. Dacă Putin va continua să amenințe cu asemenea marionete ca Dodon, cu ieșiri isterice ca Maidanul ciumei roșii de la Chișinău în cazul în care partidul lui nu ajunge la guvernare, el va eșua jalnic.
Deci, se impune ca statul să aibă o diplomație activă, ce își coordonează acțiunile cu Bucureștii pe multiple planuri – politice, economice și militare. Din cauză că Dodon e o marionetă rusească, iar guvernarea se dedă unor jocuri politice dictatoriale putem pierde trenul către Intermarium. Ca să nu ratăm șansa, trebuie să ne unim împotriva celor care continuă să creadă cu naivitate că R.M. este o punte între est și vest. Dacă nu aderăm la Intermarium, R.M. va fi a doua enclavă rusească Kaliningrad.

Share Button