Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

DESTEAPTĂ-TE ROMÂNE !

08.08.2022
Share Button
La mulți ani tuturor românilor cu ocazia Zilei Naționale.

Acum 99 de ani străbunicii noștri din toate principatele române au luptat dându-și viața pentru a fi un popor unit și puternic.

Chiar dacă istoria a avut mai multe fațete și noi, basarabenii, am fost rupți de la patria mamă acest lucru nu ne împiedică să fim români și să luptăm pentru românism. În această zi, mai mult ca niciodată, trebuie să ne punem gând bun, deoarece numai așa vom putea scoate hotarul de pe Prut. Doar împreună suntem România și numai împreună putem fi mai buni și mai puternici.

1 Decembrie este ziua noastră națională, o zi cand sărbătorim Marea Unire a tuturor românilor, o zi cînd toți ne simțim mai aproape de valorile românești. Să fim demni și mândri de istoria noastră și de numele ROMÂN, să fim mai buni cu cei din jurul nostru, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care au luptat strămoșii și pe care ni le-au lăsat moștenire. Așa cum a spus marele istoric Nicolae Iorga : “Unirea va trebui consolidată printr-o activitate complexă, permanentă, de durată”

Pentru românii din Basarabia bucuria nu a durat mult timp și la 28 Iunie 1940 Armata Sovietică execută pactul expansionist Ribentrop-Molotov din 23 August 1939 și ne face “fericiți“ pînă în prezent. Așa cum am învățat la școală în versurile de Emilian Bucov: “ și deodată zi de vară, soare și lumină afară...” , de parcă noi nu suntem nepoții lui Ștefan cei Mare, că de s-ar trezi Ștefan și ar vedea armata rusă de ocupație în cetatea construită de el... cu toții ar trebui să murim pe loc. Este greu de imaginat perioada din 1940 și pînă în prezent pentru românii separați de sârmă ghimpată. De ce oare avem așa scurtă memorie? Degeaba mai trăim, dacă nu luptăm pentru ReUnirea neamului cu Țara mamă România!

Consider că toți factorii de răspundere din Republica Moldova și România trebuie să fie promotorii unității naționale mai presus de ideologiile de partid. Dar cum să realizăm acest deziderat cînd avem scindare în societate susținută la cel mai înalt nivel de către Dodon și interpusii lui. Eu personal împreună cu PL am luptat și voi lupta pentru înfăptuirea idealului Național - ReUniea Basarabiei cu România. Acesta este viitorul pe care mi-l doresc pentru copiii și nepoții noștri din respect pentru părinții, buneii și toate generațiile care au luptat pentru acest ideal Național.

La mulți ani ROMÂNIA ! La mulți ani ROMÂNI ! UNITI pentru UNIRE !

Share Button