Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Comasarea ministerelor  – o inițiativă mai veche a Partidului Liberal

28.04.2016
Share Button

Astăzi Guvernul condus de Pavel Filip,  din care am onoarea să fac parte, în calitate de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, marchează 100 de zile de activitate. Cu această ocazie, Premierul Filip a anunțat despre reducerea numărului de ministere până la 10. Pentru noi, liberalii, aceasta nu este o noutate care să ne surprindă, căci am discutat despre acest subiect și anterior. Mai mult, la 2 ianuarie 2016, atunci când Ion Sturza era candidat la fotoliul de Prim-ministru al R. Moldova, am postat, pe blogul meu personal, un articol despre cum trebuie să arate un Guvern tehnocrat.


Iată ce scriam încă atunci:


PL a propus și va continua să ceară reformarea APC prin comasarea mai multor ministere și optimizarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 40%, în tandem cu creșterea eficienței acestor instituții. Astfel, dintre cele 16 ministere, câte sunt în prezent, vom continua să insistăm ca să rămână doar 9.

1. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

2. Ministrul Afacerilor Interne – (Cu o parte componentă a Ministerului Tehnologiilor Informaționale)

3. Ministrul Transporturilor (care va include și o parte componentă a Ministerului Tehnologiilor Informaționale, dar şi o parte a Ministerului Construcțiilor)

4. Ministerul Economiei și Finanțelor – (va fi creată și Agenția de Venituri, care va include actualul FISC și Serviciu Vamal)

5. Ministerul Învățământului și Culturii – (Tot aici se va regăsi și actualul Minister al Tineretului și Sportului)

6. Ministerul Sănătății și Protecției Sociale

7. Ministerul Agriculturii Mediului și Dezvoltării Regionale

8. Ministerul Justiției

9. Ministerul Apărării

În afară de comasarea ministerelor, este absolut necesară și reforma agențiilor de stat, care trebuie să fie subordonate ministerelor de profil.

Pentru membrii PL este clar că lupta împotriva cuiva se termină odată cu înlăturarea acelei persoane de la putere, de aceea Partidul Liberal este angajat în lupta pentru reformarea Republicii Moldova. Într-o astfel de luptă se fixează obiective măsurabile, concrete, care sunt valabile indiferent de cine-i premier, președinte sau ministru. Asta-i lupta pe care ne-am asumat-o și pe care o vom duce până la capăt, asta-i lupta pentru care PL caută aliați.

Pentru nimicirea sistemului corupt și pentru o Moldovă renăscută din cenușă, am acceptat să facem parte din coaliția de guvernare și tot pentru aceleași idealuri vom merge până la capăt.
Share Button