Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Cine sunt unioniștii plahotniuciști? Sau de ce trebuie să mergem uniți, dar fără pseudounioniști în alegerile care vor fi fraudate?

23.10.2018
Share Button

Am vizionat săptămâna curentă la Fabrika, ( emisiune de la televiziunea Publika a lui Plahotniuc) o operă care m-a pus serios pe gânduri. Invitați erau Vitalia Pavlicenco și Ghenadie Cosovan, ex-viceministru de interne care discutau despre unionism.
Asemenea emisiuni sunt, de regulă, foarte rar difuzate, iar invitații, aleși pe sprânceană, se lansează în speculații, rânjind într-un dinte. La ele nu sunt invitați, de exemplu, Ghimpu, Chirtoacă, Năstase, Sandu, analiști politici sau media care nu se regăsesc pe lista lui Plahotniuc.
De data aceasta, chiar Pavlicenco, a spus foarte serios că ei au lansat negocieri și că vor să creeze un bloc unionist din perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie. E vorba de blocul celor 10 – PLDM, PL, PLR, PNL, PUN, PPRM, PVE, PAD, PDA, PVP (Partidul Voința Poporului) despre care a scris anterior și din care lipsesc partidele conduse de Năstase și Sandu. Ea precizează, totuși: Sigur, dacă vor dori și ”purii” europeniști să se alăture oricând, va fi și mai bine, în ideea unei Opoziții eurounioniste unite.
Cei care participă la negocieri s-au ajuns de rău cu Vitalia Pavlicenco. Unul dintre ei Anatol Țăranu, invitatul permanet la Publika, PRIME a intenționat chiar să creeze cu d-na Pavlicenco Uniunea (sic!) România-R.MOldova,dar au eșuat, doamna spunând că le va ”fi mai ușor fără Țăranu”. Nu cred că Anatol Petrencu, marginalizat de Pavlicenco, va participa în așa-numitul bloc electoral plahotniucist. Dacă o vor face, rezultă că s-au lăsat prinți în mrejele acestei politiciene care a spart mereu dreapta unionistă, vrând să iasă întotdeauna în frunte ca un păduche. Ea va face jocurile PDM.
Iar PDM lucrează intens asupra acestei direcții de scindare a eurounioniștilor. Cred că nu va mai dura mult și vom asista la apariția pe piața publică a unui pretins bloc unionist care va avea următoarele slogane motivante pentru existență: PL și PLDM sunt partide trădătoare și iresponsabile că nu au votat integrarea europeană, Maia Sandu este anti-unionistă și anti-româncă, iar Andrei Năstase e omul oligarhiilor și, prin extensie, al Rusiei.
Nu sunt lucruri noi, s-au mai spus la Chișinău, dar vor fi reluate și transformate în mesaj electoral. Ținta acestui bloc „unionist” vor fi, de fapt, cele patru partide identificate deja de Lupu în Parlament ca fiind periculoase, ele urmărind distrugerea republicii.
Despre Plahotniuc și guvernare nu se va spune, evident, nimic. Nu vor sesiza că actuala guvernare nu a făcut nimic, care să reamintească că este, totuși, Centenarul Unirii românilor… Eu am doar o singură întrebare către așa numitele partide unioniste,care își doresc atîți de mult Unirea cu România ce au organizat în anul Centenerului Unirii ?

Va fi unionism plahotnicist. Unionism cu voie de la poliție.
Evident, că nu va ține ca proiect politic și un asemenea bloc nu va intra în Parlament. Dar interesul lui Plahotniuc este ca el să ia voturile potențiale ale unioniștilor de la partidele anti-Plahotniuc.
Blocul „unionist” plahotniucist va fi născut mort, însă. Fără PL și PLDM, fără PAS și PDA blocul va fi o făcătură.
De fapt, președintele PL, Mihai Ghimpu a caracterizat cum nu se poate mai bine această intenție a doamnei Pavlicenco.
El se arată îngrijorat că ”unioniștii” lui Pavlicenco ar putea să „treacă la Plahotniuc”. A fost contactat telefonic și anunțat despre prima întâlnire, organizată de Pavlicenco. Si-a frământat mințile cine conduce PAD-ul. Și-a dat seama că acesta îl are la cârmă pe Mihai Godea. Și a întrebat, răspunzând tot el: Primul om care a fost scos de Plahotniuc din PLDM cine a fost? Nu Mihai Godea? Unde a lucrat până acum Mihai Godea? Consilierul premierului Filip, acuma cică nu lucrează. Păi, nu lucrează pentru că i s-a zis: duceți-vă și îi adunați pe toți aceștia. Eu nu vreau să merg în Parlament cu oameni care poimâine vor face ce au făcut unii colegi de-ai noștri. Noi prin apa asta am trecut și nu ne-ar ierta nici alegătorii care votează PL să-i aducem pe oamenii care să treacă la Plahotniuc. Noi nu am fost dirijați, manipulați de nimeni și nu vom permite acest lucru. Toate aceste partide – PNL, PLDM, PUN, PLR etc. – au apărut după noi. Cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au plecat de la noi, inclusiv domnul Deliu. Lumea puțin cunoaște, dar domnul Deliu a fost membru al Partidului Reformei. Eu nu zic ca el nu e unionist, dar ceilalți nu știu. Sunt multe întrebări aici, de aceea eu cred că noi vom merge pe drumul pe care am mers și până acum, noi avem cauza, și nu interesul. Ei sunt cu interesul, dar noi suntem cu cauza”.
Acesta e motivul pentru care Mihai Ghimpu se pronunță pentru susținerea reciprocă a partidelor de dreapta, dar nu și pentru un bloc unionist. În circumscripții partidele cu adevărat pro-unioniste și proeuropene trebuie să susțină un singur candid cu cele mai mari șanse.
Nu e simplu deloc. S-ar putea ajunge la crearea unei liste naționale a viitorului parlament. Adică, s-ar încerca reeditarea luptei de eliberare națională pentru neam și țară după 27 ani de rătăciri.
E clar, alegerile vor fi fraudate. S-ar putea ca nimeni să nu trimită observatori, fapt ce-i îngrozește pe democrați. Trebuie să fim pregătiți pentru toate posibilele evoluții. Important e ca pesudounioniștii plahotniuciști să nu aibă acces la strategii, chiar dacă sunt gata să numească un lider, după cum ar fi Dorin Chirtoacă.

Share Button