Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Avem șansa să scăpăm de dominația rusească

31.07.2018
Share Button
Președintele Trump va realiza proiectul Intermarium care ne va Reîntregi
Astăzi președintele SUA, Donald Trump, a venit cu o declarație multașteptată în ex-republicile socialiste și surori, toate aflate altă dată pe orbita Kremlinului. Șeful statului american a făcut publică această știre de milioane în cadrul conferinței de presă de la Casa Albă susținută cu primul ministru italian.
Potrivit stăpânului Casei Albe, SUA negociază cu UE construcția a 9 – 11 porturi care vor recepționa gazele lichefiate americane. S-a specificat faptul că aceste porturi vor fi edificate din banii UE.
Mass-media rusească a început deja a se lamenta că SUA îi gâtuie pe cei din Uniunea Europeană, că gazele lor sunt mai ieftine.
Kremlinul nu a spus, însă, că prin politica de formare a prețurilor impusă de ei, inclusiv ex-republicilor sovietice au îngenunchiat și vor să mai îngenuncheze generații de cetățeni ai Ucrainei, Georgiei, Poloniei, R.Moldova, Ungariei.
De acum înainte ei vor intra în piața liberă de formare a prețurilor și astfel vor fi obligați să renunțe la politica de subminare și neofascism față de cetățenii din ex-republicile surori sub pretextul că îi apără pe rușii din vecinătatea imediată, că ei le-au adus libertatea.
Este adevărat, decizia discutată cu președintele comisiei europene Jean-Claude Juncker trebuie să fie votată de către statele-membre ale UE. E greu să spui, însă, care dintre ele se va opune de vreme ce în cadrul unor negocieri secrete Germania a obținut astfel de la SUA promisiunea că sancțiunile impuse de SUA Moscovei nu vor afecta edificarea conductei Nord Stream.
Așadar, la cele trei mări – Neagră, Caspică și Baltică vor fi construite terminale unde vor sosi navele americane cu gaze lichefiate. SUA nu era nici până acum în criză de terminale. Dar vorba e că pentru ele nu era edificată infrastructura corespunzătoare.
Și iată că, odată cu edificarea porturilor întreaga Europă de Sud Est se va transforma într-un măreț șantier. Căci SUA va începe să investească în infrastructura Intermariumului. E vorba de VIA Karpatia, de hoteluri, terenuri de sport, de dezvoltarea turismului.
E suficient să amintesc de faptul că în domeniul infrastructurii de transport, mai multe state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, intenționează să construiască împreună o axă rutieră care să lege Marea Baltică de Marea Mediterană, Lituania de Grecia și Bulgaria. Proiectul rutier Via Carpatia a primit deja adeziunea a șapte țări — Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Turcia — semnatare ale unei declarații comune. De ce nu semnează acest proiect și R.Moldova? La ce se gândește Gaburici care umbla dupa potcoave de cai morți prin Turcia, el având clientelă acolo încă de când era la Moldcell? De ce se grăbește să vândă pe bani mărunți Air Moldova, deși investitorul ar trebui să fie doar unul strategic. Să zicem SUA care a căzut de acord ca R.Moldova să fie invitată ca participanta la acest grandios proiect.
Nici infrastructura digitală nu trebuie ignorată, statele zonei aflându-se, din păcate, printre codașele Uniunii Europene la acest capitol. România, de exemplu, în ciuda unor progrese, se găsește pe locul 28 între cele 28 de state membre ale UE. Bulgaria, Croația, Polonia, Ungaria și Slovacia prezintă și ele deficiențe majore, făcând parte din clusterul de țări cu performanțe scăzute. De aceea, se resimte o nevoie acută de proiecte de inovație tehnologică, cu potențialul de a se transforma în firme de tip start-up. După cum e nevoie de specializarea inteligentă și de educație în domeniu. Securitatea cibernetică reprezintă un alt sector în care statele zonei își pot reuni eforturile.
Astfel ne vom apăra cu metode mult mai sofisticate de invazia rusească informațională asupra conștiințelor cetățenilor mai puțin pregătiți.
Nu am văzut deocamdată nicio știre despre anunțul făcut de șeful statului american. Nimnei nu comentează. În R.Moldova e liniște și calm. Toți se pregătesc de marele jaf și de închinarea R.Moldova Kremlinului.
Share Button