Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Avem nevoie de un preşedinte cu voinţă şi caracter

20.10.2016
Share Button

Au rămas zile numărate până la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Va fi un adevărat test pentru cetăţenii RM chemaţi să voteze raţional în zile de cumpănă, când întreaga societate caută dreptate pentru nelegiuirile ce s-au produs în ultimii ani. Nelegiuiri care nu puteau să aibă loc într-un stat în care domneşte legea şi în care asupra prevenirii lor vegheau instituţiile abilitate cu acest drept.


Furtul miliardului e cel care a bulversat şi a indignat lumea cel mai mult, ea cerând pe bună dreptate întoarcerea banilor şi pedepsirea vinoveţilor. Să presupunem însă că azi, ca prin minune, s-ar afla deplinul adevăr, ar fi întorşi banii furaţi, iar toţi hoţii ar fi întemniţaţi. Am trăi oare mai bine sau mai sigur că nu se va fura din nou? Ba bine că nu. Or, RM are nevoie să-şi creeze un sistem de funcţionare democratică, iar pentru asta trebuie să aleagă cea mai scurtă cale. Mai ales acum, când numărul celor care vor Unirea cu România, e în continuă creştere.


România a devenit azi statul cu cea mai mare creştere economică din UE, iar mulţi analişti politici spun că acest lucru se datorează în mare parte instituţiilor de drept, care au reuşit să prevină nelegiurile marilor corupţi. În România, tonul activităţii independente a instituţiilor de drept l-a dat fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.


Sigur, competenţele preşedintelui României sunt mai largi decât cele pe care le are un şef de stat în RM. Dar dacă are voinţă şi determinare, un preşedinte al RM poate găsi soluţii în orice situaţie, iar comunicând cu societatea, poate avea un rol decisiv în soluţionarea problemelor sociale, economice sau de alt gen.


Un exemplu în acest sens, a fost exprimat de candidatul unionist al PL la alegerile prezidenţiale, Mihai Ghimpu. Dânsul, după ce a consultat organele de drept şi specialiştii în domeniu, a explicat luni într-o conferinţă de presă, cum va contribui în calitate de preşedinte la întoarcerea miliardului de dolari sustras din rezervele Băncii Naţionale. Mihai Ghimpu a promis că va înainta un demers guvernului american solicitând ajutor în investigarea furtului în care figurează şi bani ai cetăţenilor SUA.


Nu voi reveni acum cu amănunte asupra procesului de recuperare a fondurilor cu ajutorul SUA. Doar voi insista asupra faptului că un preşedinte, care are voinţă poate face mult mai mult decât ar părea la prima vedere.


Accentuam mai sus, că RM trebuie să aleagă cea mai scurtă cale către democratizare – calea Unirii cu Patria Mamă, România. Ar avea loc un proces de contopire a instituţiilor de stat ale României cu cele ale RM. S-ar crea un sistem de funcţionare a instituţiilor de drept, care le-ar tăia poftele unora de a se căpătui pe seama poporului.


Iată încă un motiv pentru ca la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie să fie susţinut candidatul PL, Mihai Ghimpu. Omul cu caracter şi demnitate, care a spus mereu adevărul şi care priveşte cu voinţă şi putere spre realizarea idealului naţional de  reîntregire a neamului românesc de pe cele două maluri ale Prutului.Share Button