Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Aşa cum îşi iubeşte un copil mama, aşa iubea marele Vieru România

17.01.2018
Share Button
Consemnări întru amintirea eternă a poetului Grigore Vieru care mi-a spus la o recepție: ”Nu poți fi spion al Limbii strămoșilor tăi, al Istoriei Neamului tău! ”

Astăzi se împlinesc 9 ani de la trecerea în neființă a poetului național Grigore Vieru. Vestea morții lui a zguduit întreaga Românie. Poetul Adrian Păunescu, cel care a fost invitat de către Grigore Vieru de zeci de ori cu scriitorii de peste Prut la festivități, la întâlniri oficiale cu șeful statului de atunci a scris cu sânge în acea zi: "Am plâns în hohote când am aflat că românii din toată Basarabia s-au adunat în faţa spitalului cu lumânări în mâini. ”

Păunescu, Ion și Doina, Vieru au fost în linia întâia a frontului în timpul războiului pentru independență unde au prezentat recitaluri de versuri și cântece patriotice pentru combatanți.

Și iată că în această lume a nimicniciilor s-au găsit indivizi care l-au numit spion. Despre asta mi-a vorbit la o recepție, unde l-am cunoscut pentru prima dată, deși opera i-o cunoșteam bine.

Mi-a vorbit despre Unire, despre faptul că a fost alungat din R.Moldova de niște răuvoitori care au executat o comandă a lui Voronin. Știam că a fost numit spion român și am fost întru totul de acord cu el că nu” poți fi spion al Limbii strămoşilor tăi, al Istoriei Neamului tău, al propriilor suferinţe”.

Precum scria poetul Nicolae Dabija, marele Vieru a fost asasinat, de fapt, cu două articole publicate de niște indivizi care considerau că Voronin e totul, iar ceilalți nu sunt nimic. Ei bine, poetul Grigore Vieru a avut curajul să-i trimită o scrisoare președintelui SUA, George Bush, sensibilizându-l asupra încălcării flagrante a drepturilor omului în R.Moldova de către regimul Voronin. Reacția a fost concretă și precisă – liderului comunist i s-a indicat strict asupra lichidării acestor restanțe.

Și ce avem acum, după aproape trei decenii de zbatere, de luptă pentru dezrobirea națională? Un parlament agresiv nu vrea să accepte ca anul 2018 să fie declarat Anul Centenarului Unirii. Se afirmă că Unirea nu este posibilă acum, cu toate că românii basarabeni sunt cu sufletul la gură și nu au altă șansă de a supraviețui.

Asistăm la o contrarevoluție culturală antiromânească a clicii lui Dodon. Marele Vieru e mai actual ca niciodată. Scria în unul dintre ultimele sale articole:

”Mi-am iubit si-mi iubesc frații, dar nu erau și nu sunt toți. Am adorat și ador Limba Romană, dar nu era și nu este încă toata prin părțile noastre. Mi-am iubit și îmi iubesc tara, dar nu era și nu este întreaga nici ea. Și iată că ați venit voi, mai exact, iată că veniți voi, copiii, tinerii, profesorii, care ați ieșit în strada întru apărarea Limbii Române și a Istoriei noastre…

Abia cu voi vor fi frați toți, abia cu voi va fi întreagă Limba Romana, iar prin ea si Țara. Voi veți fi cei care veți conduce mâine lupta pentru dezrobirea definitivă a Verbului matern… Iar noi, cei vârstnici și bătrâni, cei care am cutezat să ne luăm de piept cu mânia Balaurului, vom muri împăcați in noua respirație a Basarabiei noastre, atât de tragic înstrăinată, dar niciodată pierdută.

Am scris că poetul a trecut astăzi în neființă și mă văd obligat să vin cu o precizare. El n-a murit, ci ne veghează de sus, retrăind că ne împiedicăm de toate cioturile . Crede, însă, în noi, fiindcă nu are pe altcineva în care să creadă. Asta nu trebuie să uităm și să luptăm pentru realizarea idealului nostru național. Uniți pentru Unire!
Share Button