Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Partidul Liberal probează adevăratele intenții ale coaliției de guvernare

22.01.2018
Share Button


 

În cadrul conferinței de presă, ținută la finele săptămânii trecute, președintele PL, Mihai Ghimpu, a argumentat necesitatea ieșirii R. Moldova din CSI . El a specificat faptul că, dacă PD este cu adevărat pro-UE, atunci majoritatea parlamentară va susține inițiativa liberalilor.
În contextul în care președintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat că va fi creată o comisie ce va estima impactul nefast al prezenței ilegale a armatei 14-e ruse pe teritoriul R.Moldova pe parcursul a 27 de ani de independență sub amenințarea constantă a Kremlinului, ar fi logic ca ei să susțină demersul fracțiunii PL.
Ce vom obține noi, ca urmare a abandonului unei mumii, creată pentru a coordona economic, dar nu politic, după cum o face Kremlinul, statele ex-sovietice? În primul rând, pierderile noastre pot fi estimate la peste o sută de miliarde de dolari ca urmare a faptului că Rusia, cu armata sa, s-a implicat în conflictul militar din stânga Nistrului , blocând admiterea R.Moldova în NATO și UE.
Președintele Mircea Snegur a estimat că pierderile, în urma conflictului militar, declanșat de secesioniști și susținut direct de către generalul Netkaciov, comandantul armatei 14-e, care a deschis depozitele cu armament și a trimis tancurile rusești peste Nistru la Tighina, se estimează la cifra de aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Prin prezența sa în Transnistria, Rusia a declanșat un război informațional asupra R.Moldova, iar ultimul ei instrument docil, Dodon, a cerut chiar să prezentăm scuze secesioniștilor.
Pentru ce? Pentru faptul că după referendumul din 12 august 1990 privind crearea așa-numitei r.m.n. a fost organizată o operație de eliminare din Dubăsari a autorităților legale?
Ținem minte cu toții că pe 1 noiembrie 1991 a fost blocat podul de peste Nistru, iar la 2 noiembrie au fost obstrucționate organele locale ale puterii (instanța de judecată, procuratura, executivul) din sediile administrative. Pentru restabilirea ordinii în oraș, au fost trimise subunități ale Ministerului Afacerilor Interne ale Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, deja suverane. În noiembrie 1991, pe podul de la Dubăsari, au decedat trei poliţişti din trupele cu destinaţie specială. În esenţă, anume cu aceste evenimente a început confruntarea armată între poliţia moldovenească şi formaţiunile separatiste înarmate, susținute de ruși.
De ce am insistat în detaliu asupra acestui moment? Pentru a demonstra cât de ineficient s-a dovedit a fi CSI în eliminarea acestui focar de secesionism. Nu a fost luată nicio hotărâre de condamnare a pecinginii secesioniste. Încă atunci R.Moldova trebuia să iasă din CSI.
Ulterior, pe același pod de la Dunbăsari a fost împușcat Vadim Pisari de către un așa-numit pacificator rus. Noi de asemenea am rămas în CSI, având o guvernare pro-europeană.
Guvernarea a fost atât de anemică, încât, măcar din solidaritate cu Ucraina și Georgia, nu am abandonat CSI-ul. Dimpotrivă, primul ministru Leancă s-a dus la inaugurarea oficială a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, luându-l cu el și pe prim ministru român, Victor Ponta. Asta în condițiile în care toți liderii europeni nu s-au deplasat la Soci.
Iată un ultim argument care este de-a dreptul năucitor. La finele anului trecut centrul analitic Levada a publicat rezultatele unui sondaj ce a scos în evidență rezultatele clare ale războiului informațional pe care Rusia l-a declanșat împotriva întregii lumi și, în primul rând, împotriva UE, SUA și a statelor care vor să fie admise în NATO.
Astfel, rușii consideră că principialii inamici ai Rusiei sunt SUA, Ucraina, UE. În acest clasament fostele ex-republici și liderii lor se situează pe locul al patrulea.
E firesc să deducem, deci, că rușii vor încuviința orice acțiune de pretinsă apărare a rușilor din vecinătatea imediată care va fi provocată de un Dodon. Deci, e clar că trebuie să abandonăm CSI și să ne îngrijim de admiterea R.Moldova în UE prin București cu atât mai mult, cu cât partizanul confederalizării, Dodon, a început, la vedere, un război de secesiune a etniilor conlocuitoare, montându-le împotriva UE. Nu vom uita că anume Dodon a spus: Veți intra în UE, dar fără Transnistria și Găgăuzia.
Share Button