Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Oamenii lui Renato Usatîi implicați în scheme de spălare de bani de la BEM!

29.07.2015
Share Button
În data de 27 iulie 2015, Renato Usatîi a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat schemele prin care banii de la BEM au fost utilizați pentru achitarea serviciilor de P.R. oferite de o companie americană Partidului Liberal Democrat din Moldova. Cu toate acestea domnul Usatîi, fie nu este la curent, fie protejează membrii echipei sale, care sunt și ei implicați în scheme de spălare de bani de la BEM.

 

Astfel, candidatul cu numărul 6 în lista „Partidului Nostru”, la funcția de Consilier Municipal pentru Chișinău, Vitali Cebanu (foto), a falsificat o serie de documente, care i-au permis să contracteze un credit în valoare de 7 000 000.00 lei de la filiala nr 1. a Băncii de Economii S.A.

 


După ce, prin escrocherie (demersul BC „Banca de Economii” SA, Filiala nr. 1 Chişinău, referitor la acţiunile prejudiciabile ai SRL „Aniconix-Grup” prin care a fost obţinut şi utilizat creditul în sumă de 7 000 000.00 lei pentru o perioadă de 18 luni, cu termenul final de rambursare 24.06.2009, înregistrată la CCCEC în data de 06.04.2012), contractează creditul de 7 000 000.00 lei, gajând cu bunuri care nu-i aparțin și care prin definiție nu puteau fi acceptate drept gaj, Vitali Cebanu scapă și de urmărire penală (la data de 24.05.2013, de către procurorul Procuraturii Anticorupţie s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală, pe cauza penală a cet. Cebanu Vitali, deoarece în acţiunile acestuia nu se întrunesc elementele constitutive ale componenţei de infracţiune prevăzute de art. 190 alin. (5) Cod Penal al RM, iar ulterior, la data de 30.12.2013, potrivit ordonanţei procurorului Procuraturii Anticorupţie s-a dispus clasarea procesului penal, conform art. 275 pct. 3 CPP, deoarece fapta nu întruneşte elementele componenţei de infracţiune prevăzute de art. 335 Cod Penal al RM.)


Cu toate acestea, ilegalitățile nu se termină aici! În plină criză de lichidități, cu care se confrunta BEM în luna noiembrie 2014, conducerea acesteia i-a decizia să vândă, în credit, bunurile gajate ilegal de către Vitalie Cebanu, unei companii terțe Housecons Group SRL, afiliată lui Vitali Cebanu (Contract de vânzare-cumpărare nr. 150 din 20.11.2014), și asta chiar dacă proprietarii bunurilor gajate și-au manifestat intenția de a le răscumpăra integral și conform legii, administrația BEM trebuia să le acorde prioritate. 

 

Astfel, este absolut evident că prietenul lui Renato Usatîi - Vitali Cebanu, care a încălcat legislația și trebuie cercetat penal (în conformitate cu decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 04.05.2015), are acoperire în organele de urmărire penală și cel mai probabil face parte dintr-o rețea criminală cu implicarea angajaților de la BEM, specializați în spălare de bani de la această instituție bancară, prin gajarea cu bunuri străine și care nu puteau fi acceptate drept gaj prin definiție.

 

Astfel, membrii acestei grupări criminale scapă de pedeapsă prin acoperirea organelor de urmărire penală și se aleg și cu bunurile răscumpărate în credit, la o valoare sub cea de piață și în detrimentul interesului economic al băncii (Schema de mai jos).

 


 

În aceste circumstanțe, rog domnul Renato Usatîi să explice public: cum este posibil ca atunci când iese la rampă și critică spălările de bani de la BEM efectuate de către reprezentanții PLDM, candidații săi la funcția de consilieri municipali ai primăriei Chișinău, sunt implicați în aceleași scheme de spălare de bani? Cum domnule Renato Usatîi veți face regulă când dumneavoastră nu știți ce fac oamenii din partidul dvs, sau poate știți și le sunteți complice?

 

Până vine Renato Usatîi cu reacții, în conformitate cu art. 23 alin. (1), al legii cu privire la statutul deputatului în Parlament, din 07.04.1994, am solicitat BNM în calitate de administrator la BEM, demararea unei anchete interne pentru identifica și tragerea la răspundere a celor care se fac responsabili de acordarea acestui credit acceptând drept garanție un gaj ilegal și a celor care se fac responsabili de comercializarea bunurilor gajate în credit, în noiembrie 2014, contrar interesului economic al BEM. Totodată am solicitat Procuraturii Generale să nu admită și în continuare abuzuri și mușamalizarea acestui caz, iar infractorii să fie trași la răspundere.

 

Mai jos anexez toate materialele documentare aferente acestui caz.




Creditele Acordate cu gajul ilegal al Trest SRL



 



 
Share Button