Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Nume sonore în raportul Kroll!

05.05.2015
Share Button
În preambulul Raportului, este menționat că raportul este strict confidențial. În Același timp, se menționează în text că Raportul poate fi dezvăluit: „instituțiilor reglementatoare și altor agenții cu acordul prealabil al companiei Kroll”. În același timp, se menționează că afirmațiile din raport, pe probleme financiare, legale sau regulatorii trebuiesc înțelese ca observații generale bazate doar pe experiența de consultanță a companiei Kroll și nu pot fi percepute ca recomandării financiare sau regulatorii. Raportul nu constituie o recomandare, opinie sau aprobare de orice fel pentru nici una dintre tranzacțiile decizii sau evaluări (prezentate ).

La punctul 1.2. al Raportului, intitulat generic: Avertisment, se menționează că Raportul a fost efectuat în baza datelor și analizelor BNM. În cadrul investigației nu a fost posibil să se efectueze investigații și o analiză suficientă pentru o verificare independentă a informațiilor prezentate de BNM. Au mai existat și alte informații, potențial relevante care nu au fost examinate.


Raportul demarează cu analiza modului în care Unibank a fost achiziționată de la Viena Capital Partners în 2012. Prima remarcă pe care o fac experții de la Kroll este legată de noul acționariat de la UB. Astfel, se demonstrează că toți cei 21 noi acționari ai UB erau legați între ei prin conexiunea comună la grupul Șor. Se insistă pe ideea că acționarii erau doar nominali, iar beneficiarul adevărat era Ilan Shor și grupul de companii pe care le conducea și le credita prin intermediul acestei bănci. Dintre cei 21 de noi acționari ai băncii 8 erau companii înregistrate în Marea Britanie, un cetățean rus și 12 cetățeni ai Republicii Moldova.

Companiile din Marea Britanie au fost înregistrate în perioada 9 septembrie 18 Iulie 2012 și sunt implicate în scheme de spălare de bani.

Proprietarul companiei Lerson LTD (acționar UB din 2012), Alise Ilsley, cetățeană a Letoniei este administratoare la alte 50 de companii în Marea Britanie.

Proprietarul Companiei: Manitoba Management LTD, Marios Papantoniou, cetățean cipriot este director al Axiano LTD, care este investigată în dosare de spălare de bani cu implicarea companiilor off-shore și a băncilor din Moldova, Rusia și Letonia.

Proprietarul Trimms Green Limited, britanicul Andrew Moray Stuart este bănuit de implicare în spălarea de bani din Federația Rusă, prin schemele descrise de avocatul Magnitskiy. Acest Stuart este director a peste 500 de companii Britanice.

Pace Global Energy Limited este una dintre companiile la care Nicholas Henry Thorm este ”director nominal”, așa cum îl califică o investigație publicată în ”the Guardian”.

Cât privește cei 12 acționari moldoveni, aceștia sunt politicieni de diferite „ranguri”. Spre exemplu Aurel Marinescu a fost capul afacerilor familiei Stati – Stati Holding, Tristan Oil și ASCOM. Într-un interviu acordat de Ilan Șor acesta menționează că Gabriel Stati îi este un prieten apropiat și partener de afaceri în Moldova. Viorel Melnic, un alt acționar la UB, este directorul de facto al Dufremol-ului, unul din cei doi operatori duty free ale lui I.Shor, iar cetățeanca rusă Liliya Pleskachevskaya este impresara cântăreței Jasmin, actuala soție a lui I. Șor. Printre acționari se numără și fostul președinte al R.M. Petru Lucinschi și Marina Tauber actuala președintă a Federației Moldovenești de Tenis.

Cât privește resursele financiare utilizate pentru finanțarea achiziției acțiunilor UB, în august 2012, se demonstrează că companiile și indivizii care au achiziționat acțiunile UB erau legați între ei și acționau concertat. Toți cei 12 cetățeni ai Republicii Moldova au obținut banii pentru achiziția acțiunilor UB, din credite acordate de companii din Marea Britanie, iar banii au fost transferați prin băncile din Letonia.

Pentru mai mulți acționari una și aceeași companie a acordat creditul.

Petru Lucinschi a fost creditat prin intermediul Rosslyn Trade LLP, iar în 2013 dumnealui a primit un credit, direct de la Ilan Șor de 4 800 000 lei cu care și-a finanțat o altă achiziție de acțiuni.

Prin achiziția UB Șor urmărește scopul obținerii de credite (pe care nu avea de gând să le întoarcă) pentru companiile sale. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2011 companiile grupului Șor aveau credite la UB de 115 milioane lei, atunci la sfârșitul anului 2012, la 4 luni de la achiziția UB, creditele acordate companiilor lui Șor, cresc la valoarea de 370 milioane lei.

Au crescut depozitele overnight și plasamentele la băncile din Letonia. Aceste operațiuni au avut drept scop creșterea capacității de creditare a UB.

După preluarea UB, în funcția de președinte al consiliului de administrație al băncii vine Viorel Melnic (omul lui Șor încă de pe timpul în care era șef al vămii în timpul guvernării comuniste 2008-2009), iar Dumitru Țugulschi și Elena Kotik rămân în funcțiile de director și contabil șef ai băncii.
Deja la 31.12.2013 expunerea companiilor grupului Șor doar la UB era de 2,94 miliarde lei, din total 4,8 miliarde lei datorii ale grupului pe întreg sistemul bancar din Moldova.

Achiziția B.S.
Între mai și iunie 2013 Ilan Șor, prin intermediul interpușilor săi a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la BS, iar urmare a acestei achiziții, ca și în cazul UB, nici unul din noii acționari nu avea un pachet de acțiuni de 5% și mai mare (pentru pachetele de acțiuni de 5% și mai mult este obligativitatea obținerii unei aprobări prealabile de la BNM).

Printre noii acționari se numără Maria Guțuleac – șeful administrației lui Șor și reprezentanta fundației lui Miron Șor. Natalia Gojina, direcorul Samit Plus SRL care este, actualmente șefa diviziunii operaționale a Aeroportului Național Chișinău, administrat de Avia Invest, la care Șor face parte din Consiliul de Administrație.

Acționarii BS, companiile Diafan SRL, Tonimar SRL, Trivetpro SRL, Rominserv SRL, Velcris Plus SRL au fost înființate cu trei săptămâni înainte de achiziția acțiunilor BS, din data de 8 mai 2013. Cetățenii ruși și ucraineni listați în calitate de noi acționari ai BS nu au profil de investitori, iar în unele cazuri sunt vecini de apartamente în localități cu o populație mai mică de 100 000 de locuitori.
La sfârșitul anului 2012, BS avea acordate credite în valoare de 2 miliarde lei, dintre care creditele acordate grupului Șor era de 238 milioane lei. Către sfârșitul anului 2013, creditele acordate grupului Șor au crescut cu 0,6 miliarde lei. În calitate de președinte al BS devine Sergiu Albot, fost vice președinte al UB și soțul Mariei Guțuleac, verișoara lui Ilan Șor.

Preluarea controlului la BEM
Preluarea controlului asupra BEM a fost precedată de o tranzacție suspectă prin care compania off-shore Roseau Alliance a preluat, prin concesionare, la valoare nominală datorii, în valoare de 1 miliard de lei, de la BEM. (logica acestei tranzacții nu se explică dar este posibil ca aceasta să apară la examinarea listei datornicilor a căror datorii au fost cesionate).

La data de 2 august 2013, a avut loc emisiunea suplementară de acțiuni fără participarea statului. Acțiunile au fost emise la valoarea nominală de 5 lei pe acțiune, ceea ce a permis colectarea suplementară a 80.25 milioane lei. Toată emisiunea, în ultimă instanță a fost achiziționată de Sisteme Informaționale Integrate care de la 10% din acțiuni deținute la BEM și-a crescut participarea până la 34%. 

Proprietarul Sisteme Informaționale Integrate este Iana Gaydaichuk, care-i fiica Liliei Pleskachevskaya, unul din acționarii UB și impresara cântăreței Jasmin.

Analiza acționarilor și a banilor primiți pentru achiziționarea emisiunii BEM din august 2013 indică originea comună a surselor de finanțare utilizate pentru achiziționarea acțiunilor și care provin de la Gazprombank.

O condiție a validării emisiunii din 2 august a fost achiziția de către noii acționari a creditelor neperformante în valoare de minim 300 milioane lei. Și această tranzacție de cesionare a datoriilor a fost efectuată printr-un contract semnat la 10 septembrie între Ivan Krivchanskiy (care vine la BEM de la BS se pare că la indicația lui Șor cu ajutorul lui Bodiu care era președinte al Consiliului de Administrație a BEM la acea perioadă) și Ilya Gribkov din partea Roseau Alliance LP.

Și aici este interesantă lista creditelor cesionate! Astfel, lista inițială includea 11 credite de la 9 întreprinderi, iar prin amendamentul din 5 decembrie 2013 mai sunt introduse credite în valoare de 116 milioane ale companiei Sanin și Sanin Plus SRL, (Brestecico Alexandru este director al Sanin și Sanin Plus SRL și este un apropiat al lui Igor Dodon și al altor membri ai Partidului Socialiștilor, pe care i-a ajutat financiar inclusiv în campanie. Nu în zadar Șor, în conferința s-a de presă organizată la întoarcerea din Turcia a menționat că l-a ajutat pe Dodon în alegeri.).

Controlul lui Șor asupra BEM a fost asigurat de mai multe persoane printre care un rol cheie, alături de Ivan Crivceanschi, președintele BEM, îl au și membrii conducerii BEM: Constantin Paladi și Stanislav Budza, ambii foști angajați la BS.

Cât privește persoana lui Stanislav Budza, acesta este fiul lui Oleg Budza, președintele Confederației Sindicatelor din Moldova, care a garantat cu depozitele Confederației creditele contractate de compania lui Șor Dufremol SRL. (În 2009 acest Budza a fost ales în funcția de președinte al Confederației în prezența lui V. Filat. Budza este în legătură strânsă cu acest politician).

La 29 Aprilie, Ilan Șor devine președintele consiliului de supraveghere BEM.

La 31.12. 2013, expunerea grupului Șor la BEM era de 101,1 milioane, iar la 31.10.2014 era de 2,34 miliarde.

În total la 31.12.2013 Șor avea contractate de credite la 5 bănci din țară, în valoare de 4,8 miliarde, iar la 31.10.2014, expunerea grupului Șor față de UB, BS și BEM, în valoare totală de 7,86 miliarde lei și față de Victoriabank de 51 milioane lei.

În aprilie 2014 Sisteme Informaționale Integrate își reduce participarea de la 34% din acțiuni, la 9%, prin vânzarea diferenței de 25% către Vneșeconombank.

Ulterior, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Ilan Șor este ales la conducerea BEM-ului, reprezentând VEB-ul.

Noiembrie 2014.
Această ultimă perioadă poate fi împărțită în 2 etape de la 1, până la 24 noiembrie 2014 și de la 25, până la 27 noiembrie 2014.

Perioada 1-24 noiembrie 2014 se caracterizează printr-o reducere a portofoliului existent de credite la UB, BS și BEM, contractate de companiile membre ale grupului lui Ilan Șor. Astfel, prin transferuri din conturi bancare letone, sunt rambursate toate datoriile grupului Șor cu excepția creditelor companiilor: Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Group SRL și Voximar Com SRL. Aceste 4 companii au contractat de la BEM credite în valoare de 13.1 miliarde lei, care, în cea mai mare parte, au fost utilizate pentru a se lichida datoriile celorlalte companii ale grupului față de UB și BS.

Lichidare creditelor către cele 2 bănci a dus la creșterea lichidităților de care dispun băncile permițând efectuarea plasamentelor interbancare cu BEM. Plasamentele UB și BS la BEM, susținute de depozite ale altor bănci din Moldova și Federația Rusă, au crescut capacitatea de creditare a BEM.
Lichidarea creditelor vechi, în valoare totală de 6,5 miliarde lei, a permis deblocarea provizioanelor de rezervă și deci a mărit și mai mult capacitatea de creditare a băncilor. În același timp au fost deschise conturi de depozit de tip ”Nostro” la trei bănci din Federația Rusă, iar aceste trei bănci au transferat sume identice în conturi de depozit deschise la UB, BS și BEM, ceea ce a mărit și mai mult capacitatea de creditare a acestor bănci. (conturile de tip ”Nostro” sunt conturi în moneda deponentului deschise la o bancă din afara țării. În cazul conturilor de tip ”Nostro”, banii nu trebuie convertiți în valută).

Alături de băncile din Federația Rusă, alte 5 bănci din Republica Moldova au plasat depozite la BEM în această perioadă, în special Victoriabank, care a plasat 1,8 miliarde (de aici putem deduce implicarea altor bănci din țară la această schemă).

În perioada 25-27 noiembrie 2014 toate creditele către BEM au fost plătite înainte de termen. Aceste și alte fonduri, BEM le-a plasat la BS, iar BS l-ea utilizat pentru a acorda credite în sumă totală de 13.7 miliarde către 5 companii din grupul Șor (Danmira SRL, Davema Com SRL, Caritas Group SRL, Voximar Com SRL). Sumele creditate către aceste companii au fost transferate către off-shore-uri din Marea Britanie și Hong Kong, 544,5 milioane euro și 232,2 milioane dolari SUA. Intermediari în aceste transferuri au fost bănci din Letonia, iar beneficiarii finali companiile din Hong Kong și Marea Britanie.

Beneficiarii: companiile: Royalport Limited din Hong Kong, Expovision Logistics și Danley Impex L.P. din Marea Britanie, au fost înființate cu o lună înainte de efectuarea tranzacției.

La datat de 26 noiembrie 2014, creanțele aferente acestor credite, au fost cesionate către Fortuna United LP, la valoarea nominală. Baza juridică a acestei cesionări o constituie pretinsa adunare generală a acționarilor care a avut loc la Cahovca, Ucraina. (În această situație au fost admise numeroase încălcări a legislației în vigoare. Este vorba despre legea cu privire la societățile pe acțiuni articolele cu privire la organizarea adunărilor generale ale acționarilor, despre regulamentele interne ale BNM cu referire anunțul și aprobarea de către BNM a adunării și a participanților, etc. În aceste circumstanțe decizia de cesionare a datoriilor devine ilegală).

Astfel, Fortuna United LP a preluat datoriile de 13,7 miliarde ale grupului Șor, inclusiv dobânda de 3% aferentă acestei sume până la scadența acestor credite în 2019. Astfel, valoarea totală a cesiunii era de 13,7 miliarde lei plus 4,7 miliarde dobânda. În aceeași zi Fortuna United plătește un avans de 551 milioane lei, pentru această cesiune de creanțe. (Această sumă plătită de Fortuna United LP vine tot din creditele acordate de BS companiilor Danmira SRL, Davema Com SRL, Caritas Group SRL, Contrade SRL, Voximar Com).

Încă un detaliu important este faptul că la data de 27 noiembrie 2014 președintele în exercițiu al BEM-ului Viorel Bîrcă a semnat un document de reziliere a cesionărilor de creanțe către Roseau Alliance efectuate la 18 martie 2013 și 10 septembrie 2013. (În sumă totală de peste 1,42 miliarde lei). Reziliind acest contract nu au fost restabilite drepturile băncii asupra creditelor ce au făcut obiectul cesionării. (În aceste circumstanțe BEM ar putea să mai fie nevoită să plătească acele 1,42 miliarde către Roseau)

De la 31 octombrie 2014 până la 26 noiembrie 2014, expunerile pe toate cele trei bănci au crescut de la 11 miliarde, la 21,6 miliarde lei.

În raport este ilustrată legătura directă dintre creditele acordate către: Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Group SRL și Voximar Com SRL, și transferurile imediate efectuate de către aceste întreprinderi către băncile din Letonia, bănci din care la aceeași dată sunt transferate aceleași sume pentru achitarea datoriilor celorlalte companii, membre ale grupului Șor.

Concluzii
Din 13.1 miliarde lei acordate de BEM firmelor lui Șor: Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Group SRL și Voximar SRL, în jur de 6,5 miliarde au fost utilizate pentru a se lichida datoriile istorice ale celorlalte companii, membre ale grupului Șor. Modul în care s-au utilizat celelalte 6,6 miliarde rămâne încă neclar. Pentru a se transfera expunerea grupului Șor de la BEM la BS au fost emise adițional 13,7 miliarde credite către firmele lui Șor: Danmira SRL, Davema Com SRL, Caritas Group SRL, Contrade SRL și Voximar Com SRL.

Suma totală a pierderii urmează a fi stabilită într-o investigație ulterioară. Cu toate acestea, este, totuși clar că la moment Fortuna United are o datorie față de BS de 18,3 miliarde lei. Chiar dacă 6,5 miliarde au fost utilizați pentru acoperirea datoriei mai vechi de 13,1 miliarde rămân neachitate încă 6,6 miliarde. La suma totală a prejudiciului trebuie inclus și dobânzile plătite băncilor Moldovenești pentru plasamentele efectuate la BEM.

Astfel, suma totală a pagubei este de 18,3 miliarde +13,1 miliarde – 6,5 miliarde+dobânzile aferente creditelor interbancare = 24,9 miliarde lei + sumele aferente creditelor interbancare. Astfel, vorbim de un total de 27-30 miliarde lei. Dacă se va dovedi că cesiunile efectuate in 2013 către Roseau Alliance, în valoare de 1,42 miliarde a fost anulată atunci suma de 27-30 trebuie augmentată cu valoarea cesiunii anulate.


În concluzie, raportul Kroll confirmă datele prezentate în opinia separată cu care am venit în data de 24 martie 2015. În același Raport de opinie separată am menționat că Ilan Șor este executorul acestor scheme. Astfel, forțele de ordine au datoria de a atrage la răspundere, împreună cu Ilan Șor și prietenii săi, și pe cei care au asigurat acoperire politică pentru furtul secolului. Atâta timp cât instituțiile statului: nu-și vor îndeplini obligațiunile, nici o comisie, nici o instituție internațională nu va întoarce prejudiciul și nu va scoate adevărul la iveală.

Printre numele sonore menționate direct în Raportul Kroll îi regăsim pe:
Petru Lucinschi
Viorel Melnic (Șeful Vămilor în timpul guvernării comuniste 2008-2009, fos membru PSRM, prieten de familie al lui Igor Dodon)
Oleg Budza (Președintele Confederației Sindicatelor din Moldova)
Brestecico Alexandru (afiliatul și sponsorul lui Igor Dodon)
Aurel Marinescu (Capul afacerilor lui G. Stati)
Liliya Pleskachevskaya  (impresara cântăreței Jasmin)
Marina Tauber (președintă a Federației Moldovenești de Tenis).
Share Button