Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Dodon și Greceanîi printre principalii responsabili de situația de la BEM

19.10.2021
Share Button
Liderul socialiştilor Igor Dodon şi colega sa de fracţiune Zinaida Greceanîi sunt printre principalii responsabili ai destabilizării sectorului bancar din Republica Moldova şi ai problemelor de la Banca de Economii, constată raportul de alternativă elaborat de Partidul Liberal.

Dodon Igor, în calitate de Ministru al Economiei, a participat la modificarea cadrului legislativ „care a permis transformarea Republicii Moldova într-o spălătorie regională de bani”, potrivit raportului. Acesta explică faptul că Dodon a fost cel care a eliminat impozitul pe profit pentru persoanele juridice, singurul impozit plătit de băncile din Moldova, iar prin eliminarea acestui impozit, băncile nu mai erau obligate să arate sursele de venit, astfel luând amploare fenomenul spălării banilor prin Republica Moldova.

În acelaşi timp, Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii socialiștilor, a fost cea care, în calitate de Prim-ministru, a permis preluarea Investprivatbank (IPB) de către BEM, astfel, contribuind semnificativ la ascunderea ilegalităților comise la IPB și încărcarea balanței BEM cu active toxice.

În același timp, Greceanîi a făcut parte din grupul de lucru privind transformarea Republicii Moldova într-un tranzit pentru banii „кочующие по миру”.

În concluzie, autorii raportului menţionează că Dodon s-a aflat într-un vădit conflict de interese în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de anchetă care a examinat situaţia de pe piaţa valutară şi de la trei bănci comerciale, inclusiv Banca de Economii.
Share Button