Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

De 27 martie vom fi Uniți în duh și adevăr!

06.02.2023
Share Button

La 27 martie 1918, sub aplauzele furtunoase a celor prezenți în sală, Sfatul Țării votează Unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România.


Acum 98 de ani s-au creat premisele necesare pentru înfăptuirea visului românilor de pretutindeni. Și când vorbesc de premise, mă refer, în primul rând, la faptul că unirea s-a înfăptuit prin unitatea de care au dat dovadă mai întâi de toate oamenii care făceau parte din comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei și ulterior deputații din Sfatul Țării.


La 98 ani de la decizia din 1918, noi încă nu am ajuns la acea unire în duh și adevăr. Astăzi avem multe curente unioniste, dar, din păcate, nu toți exponenții acestor curente conștientizează necesitatea consolidării pentru reînfăptuirea unirii.


Nu poți pleda pentru unire și în același timp instiga la ură, oricare ar fi natura acesteia.


Este absolut necesar să înțelegem că nu putem promova unirea prin dezbinare. Unirea o putem obține doar prin consolidarea întregii societăți, în jurul idealului românesc.


Mâine voi fi alături de toți cei care își doresc revenirea Republicii Moldova acolo unde îi este locul cu adevărat.


Astăzi unirea este nu doar un ideal național, unirea a devenit un adevărat proiect al cetățenilor Republicii Moldova, care vor un viitor european pentru această palmă de pământ.


Mâine vom fi împreună pentru a le mărturisi tuturor idealul pe care îl împărtășim, vom fi împreună nu împotriva cuiva, ci pentru un ideal comun.


Doar prin unirea noastră, în duh și adevăr, vom fi capabili să ducem la bun sfârșit ceea ce am pornit încă în 1989.


Așa să ne ajute Dumnezeu!

Share Button