Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Vine oare Duminica Mare a Neamului nostru când vom împăna Boul?

26.05.2018
Share Button
Mâine sărbătorim Duminica Mare. E sărbătoarea care mi-a luminat copilăria ca pe un vis tainic, netrecător ce constă în a ocroti, a păzi aproapele.
… Îl văd și acum pe tata cum lega tei la poartă, iar mai apoi la stâlpii casei noastre părintești.
…O țin minte pe mama care presăra corovatic, zise și lumânărele, în Casa Mare.
…Eu și cu sora mea geamănă, eram figurile centrale ale acestei frumoase sărbători. Mirosul florilor de tei și de lumânărică îl port și acum ca pe o aromă ce îmi umple sufletul de recunoștință pentru cei care mi-au dat viață.
Bunica Maria venea la noi duminică după slujba din biserică cu o oală de sărmale numai ia cum știa să le facă,cu plăcinte și zeamă de pui,așa gustos pregătite că și astăzi simțim aroma acestor bucate delicioase.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile e sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urmă cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai târziu.
Extind semnificația sărbătorii peste tot neamul nostru și mă întreb: ”Noi, românii, suntem capabili să convertim nu 3000, ci măcar 200 de suflete din eșaloanele superioare ale puterii de la București și Chișinău la misiunea nobilă de aruncare de pe umerii noștri a poverii dezbinării?”
Parcă am început bine, parcă suntem uniți în vrere și gând. Dar, totuși, ceva ne împiedică. Alte interese, alte preocupări au unii care se dau mari apărători ai interesului național.
Nu sunt sarcastic, ci direct și principial în raport cu o tradiție existentă doar în localitatea clujeană Batin.
De Rusalii aici se organizează “împănatul boului“, eveniment ce constă într-o procesiune care se desfăşoară pe drumurile satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ghirlande de flori.
În faţă bisericii, preotul satului îl sfinţeşte, apoi da de băut participanţilor. Boul este, la un moment dat, eliberat şi, conform tradiţiei, o fecioară “îl stăpâneşte”. Apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese, în încurajările asistenţei. Potrivit datinii, fata se va mărită într-un an.
E o metaforă pe care ați înțeles-o cu toții. Vreau nespus de mult ca tradiția, într-un alt scenariu și cu un alt decor să se desfășoare și în R.Moldova. Boul să fie eliberat, iar fecioara să se mărite într-un an. Adică, să ne Unim fiindcă nu mai avem nicio speranță de nicăieri.
Share Button