Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Hoțul strigă prindeți hoțul!

06.02.2023
Share Button
În Raportul de opinie separată asupra situației de la cele trei bănci și situația de pe piața financiar-bancară din Republica Moldova, făcut public în data de 24.03.2015, am menționat despre implicarea lui Igor Dodon și a Zinaidei Grecianîi, în jafurile de la BEM și am contestat integritatea lui Igor Dodon, în calitate de membru al Comisiei de anchetă BEM 2015.
Astăzi, vreau să vă prezint mai multe documente care atestă implicarea celor doi în devalizarea BEM.


Astfel, pe timpul când Zinaida Grecianîi era ministru al finanțelor, iar Igor Dodon era  prim-vice-prim-ministru al Republicii Moldova și ministru al economiei, au loc scheme de creditare a companiilor conduse de persoanele afiliate celor doi.


Țin să menționez că Ministerul Finanțelor numește reprezentanții statului în Consiliul de Administrație al BEM.  Vă aduc aminte că în acea perioadă statul deținea peste 56% din acțiuni la BEM, iar prin intermediul reprezentanților săi, în Consiliul de Administrație al băncii, statul putea influența politica de creditare din cadrul BEM.


În data de 31 martie 2008, Zinaida Greceanîi devine prim -ministru  al Republicii Moldova. Având desemnați membrii consiliului BEM, încă de pe timpul de când era ministru al finanțelor și numindu-și soțul - Alexei Greceanîi, în Consiliul de Administrație al Fabricii de Vin din Cojușna, organizează acoperirea politică necesară pentru creditarea acestei Fabrici, cu banii de la BEM.


Astfel, Fabrica de Vin din Cojușna este creditată cu 1,63 milioane euro și 500 000 de dolari americani, iar în 2010 această fabrică își declară falimentul.


În 2011, firma off-shore „Alsvit-Print”, înregistrată în Cipru, al cărei proprietar-beneficiar, era tot Alexei Greceanîi, ia un nou credit, în valoare de 40 milioane lei, tot de la BEM, chipurile, pentru a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojușna. (Pentru a vedea documentul de creditare a companiei Alsvit -print faceți click aici)


Este important de menționat aici, că creditul neperformant al companiei „Alsvit-Print” se regăsește în Raportul Kroll. Astfel, în conformitate cu datele din Raport, compania britanică „Roseau Alliance”, prin  care Șor răscumpără creditele neperformante de la BEM, preia și creditul de 46,12 mln. lei (40 milioane corpul creditului, iar diferența este dobânda aferentă acestui credit).
În aceeași perioadă, anii 2006-2010, întreprinderile afiliate lui Igor Dodon: „Sanin” SRL, „Sanin Plus” SRL și „Sanin Ecopac” SRL, contractează de la BEM credite în valoare totală de peste 10 milioane dolari. Proprietarul acestui grup de companii, intrate în insolvabilitate, Beristecico Alexandru, este unul din finanțatorii Partidului Socialiștilor și prieten al lui Igor Dodon. (pentru a vedea contractele de creditare ale companiilor  „Sanin” SRL și „Sanin Plus” SRL accesați aici)


Și în acest caz creditele neperformante ale companiilor „Sanin” SRL și „Sanin Plus” SRL, în valoare de peste 116 milioane lei, au fost incluse în contractul de cesiune dintre BEM și compania afiliată lui Șor - „Roseau Alliance”, și trebuiau să fie răscumpărate în întregime la data de 31 martie 2014.
Anume aceste detalii ne ajută să înțelegem indignarea lui Șor, care îi reproșează, public, lui Igor Dodon, că după ce au fost parteneri de afaceri și după ce i-a ajutat să scape de datorii acum acest Dodon și cu Grecianîi, chipurile, s-au răzvrătit împotriva s-a. Prin această ieșire publică, Șor l-a amenințat pe Igor Dodon să-și țină limba după dinți pentru că este și el implicat. Acum cred că nimeni nu mai are nici un dubiu că Hoțul strigă hoțul.


În consecință, duetul Zinaida Grecianîi și Igor Dodon, au prejudiciat BEM cu sute de milioane de lei, iar acum manipulează opinia publică și vor să ne facă să credem că vor să facă regulă în țară, în realitate, însă, singurul lucru pe care-l urmăresc este să-și creeze condiții pentru ca să poată fura în continuare! 

Share Button