Iurie Chirinciuc

Tinerii și Diaspora

vor salva                    

Neamul și Țara !

Biografie

despre mine

Iurie Chirinciuc  s-a născut în data de 29 mai 1961 într-o familie numeroasă, de opt copii, din localitatea Costuleni, Raionul Ungheni.

A absolvit școala din localitatea natală cu diplomă roșie, iar în anul 1978 devine student la Colegiul Național de Comerț, Specializarea Merceologia și Organizarea Comerțului cu mărfuri alimentare, pe care l-a absolvit cu mențiune în anul 1981.  A urmat Universitatea de Stat din Republica Moldova, specialitatea Economia Comerțului și Merceologie, pe care a absolvit-o în anul 1985. Dupa facultate, chiar din anul 1985 s-a angajat în calitate de lector la  Colegiul Național de Comerț, iar la scurt timp a devenit director adjunct a acestă instituție. După 5 ani de pedagogie, în anul 1990 a fost angajat în calitate de consilier, apoi șef al secției politicii de cadre din cadrul Ministerului Comerțului, activând pană în anul 1992.

Avînd toate calitățile unui lider și unui bun manager, din anul 1992 și până în 2014 a fondat și administrat mai multe companii specializate în domeniul agrar, producerii, dar și comercializării mobilei, iar la mijlocul anilor `90 a înființat Asociația Producătorilor de Mobilă din Republica Moldova, care în anul 2004 a aderat la Uniunea Producătorilor de Mobilă din UE.

În anul 2008 a intrat pentru prima data în atenția opiniei publice cand a fondat și administrat cu succes clubul de fotbal FC Costuleni, echipă care după debutul în diviziile B și A a ajuns să joace în divizia națională.

În perioada anilor 2011-2015 a fost consilier raional la Ungheni, iar din noiembrie 2014 până în iulie 2015 deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele PL. În data de 31 iulie 2015 este numit ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, funcție pe care o deține până în prezent.

De-a lungul timpului, Iurie Chirinciuc a publicat mai multe lucrări științifice în domeniul economiei, iar în 2004 devine coautor al cărții “L`economie mondiale“, publicată la Iași. În anul 2016 în cadrul Academiei de Studii Economice susține teza de doctor în economie cu tema „Managementul alianțelor strategice”. În prezent lucrează la monografia „Uniuni Corporative și Alianțe Strategice”.